Brancheorganisaties willen gelijke regels voor schaduweconomie

Brancheorganisaties willen gelijke regels voor schaduweconomie

De Europese koepelorganisatie van horecabrancheverenigingen pleit voor een eerlijk speelveld voor de zogenaamde 'schaduweconomie': de AirBnB's en ook AirDnD's van deze wereld. Die zouden aan dezelfde wetten en regels moeten voldoen als 'echte' horeca.

Op 5 november presenteerde koepelorganisatie HOTREC een 10-puntenplan. Daarmee geven de Europese belangenbehartigers hun visie op de schaduweconomie.

Alle aanbieders die tegen betaling producten of diensten leveren horen aan dezelfde wet- en regelgeving te voldoen. Daarmee wordt de consument beschermd en is er een eerlijk speelveld voor elke ondernemer die commercieel eten, drinken of slapen aan de consument wil aanbieden.

‘Nieuwe initiatieven in deze schaduweconomie maken het noodzakelijk dat de overheid snel werk gaat maken om deze initiatieven te reguleren. Of je dit in het klein of in het groot aanbiedt maakt geen verschil. Zodra er sprake is van een commercieel aanbod, hebben consumenten recht op bescherming.’

KHN

Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is voor een eerlijk speelveld. Ze vindt dat bijvoorbeeld huiskamerchefs die tegen betaling eten of drinken aanbieden, aan dezelfde wetten en regels moeten voldoen als de horeca.

HOTREC plaatst kanttekeningen bij de veelheid aan internationale initiatieven die vaak leiden tot oneerlijke concurrentie voor de reguliere horeca.

Ministerie van Economische Zaken

Volgens adjunct directeur Topsectoren en Industriebeleid van het ministerie van Economische Zaken Remco de Haan staan de digitalisering en de opkomst en impact van nieuwe digitale of online platforms hoog op de Europese agenda. De Europese Commissie initieerde een uitgebreide studie en maakt de bevindingen volgend jaar bekend.

Het onderwerp staat ook hoog op de Nederlandse politieke agenda. ‘Wij moeten onderzoeken of de huidige regelgeving en het wettelijke kader adequaat zijn om waar nodig in te grijpen’, zegt De Haan.

‘Door middel van regelgeving scheppen wij de kaders die nodig zijn om in vrijheid te kunnen innoveren en ondernemen. Door middel van regelgeving scheppen wij de kaders die nodig zijn om in vrijheid te kunnen innoveren en ondernemen. Maar het is aan u als ondernemers om de eigen onderneming te versterken en voor u de juiste weg naar succes te vinden.’

Ook de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) denkt er zo over. Benno Bruggink van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt toe te zien op de regels. ‘Elke kok die geld verdient aan dit soort zaken heeft aan dezelfde eisen te voldoen als alle andere koks in de horeca.’

Impact in Nederland

ING onderzocht de deeleconomie en bracht daar in juni het rapport ‘Eerlijk zullen we alles delen’ over uit. Volgens dat rapport is in Nederland de impact van de deeleconomie nu nog klein. Iets meer dan een half miljoen mensen doet mee in de Nederlandse deeleconomie.

Dit zijn vooral jongeren, met een hoog inkomen en een hoog opleidingsniveau en zij zijn veelal gecentreerd in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Uit deze drie steden komt de helft van de actieve delers. De verwachting is dat in de toekomst meer mensen gaan delen en daarom is een eerlijk speelveld belangrijk.