Nieuw gilde: Meesters in Gastvrijheid

Nieuw gilde: Meesters in Gastvrijheid
Leon IJpelaar.

De SVH Meestergastheren en de SVH Wijnmeesters starten samen een nieuw gilde: Meesters in Gastvrijheid. Het doel: kennis en ervaring delen. Ton Wortelboer, Xavier Giesen en Leon IJpelaar zijn initiatiefnemers van Meesters in Gastvrijheid.

‘Er moet nogal wat gebeuren wil ons vak niet uitsterven,’ zegt voorzitter Leon IJpelaar tegen Misset Horeca. ‘Het is een prachtig vak dat weer sexy moet worden. We missen aan de bovenkant een orgaan dat ons vertegenwoordigd en het niveau van het vak op peil houdt.’

IJpelaar vervolgt: ‘De Meestergastheren en de Wijnmeesters leggen de lat hoog voor zichzelf door die graad te behalen. Wij willen met de Meesters in Gastvrijheid de lat hoog hóuden.’

Over het bestaande Gastvrijheidsgilde is IJpelaar kort: ‘We willen ons specialisme niet in de massa laten opgaan. Wij maken daarin een andere keuze als de meesterkoks.’ Recent ging deze club samen met het Koksgilde.

De nieuwe vereniging wordt maandag 11 januari op de Horecava gepresenteerd. Alle SVH Meestergastheren en SVH Wijnmeesters worden door (het behalen van) hun Meestertitel lid van het nieuwe gilde. IJpelaar schat dat het gilde van start gaat met zo’n 70 leden. Veertig gastheren en ongeveer 30 wijnmeesters.

Geen contributie

Het eerste jaar betalen de leden nog geen contributie, zegt voorzitter Leon IJpelaar. ‘We teren het eerste jaar op het restant bedrag uit ons voormalige Gilde Hoogachtend. Hiervan was onze secretarisr, Ton Wortelboer, de penningmeester en hij heeft dat potje keurig beheerd.’

De Initiatiefnemers voor het nieuwe gilde zijn SVH Wijnmeester Ton Wortelboer en de twee SVH Meestergastheren Xavier Giesen en Leon IJpelaar. ‘Wij vinden het heel belangrijk dat de kennis en kunde van de huidige SVH Meesters wordt overgedragen aan de huidige en volgende generaties ambachtelijk gastheren en wijnmeesters. Ook willen we de bekendheid van het vak van gastheer/-vrouw en sommeliers bevorderen en waarborgen,’ stellen de drie vakgenoten.

Bestuur Meesters in Gastvrijheid

Het bestuur van het gilde wordt gevormd door SVH Meestergastheren Leon IJpelaar (FG Food Labs*) als voorzitter, Lammert de Vries (Groot Warnsborn) als penningmeester en SVH Wijnmeester Ton Wortelboer (ROC Leiden) als secretaris.

Activiteiten:

  • Scholingsactiviteiten bij gelegenheden waar jonge vakgenoten en hun leermeesters worden opgeleid.
  • Activiteiten die de bekendheid van het vak van SVH Meestergastheren en SVH Wijnmeesters bevorderen en waarborgen.
  • Binnen de vereniging onze leden de gelegenheid te bieden kennis en ervaringen uit te wisselen en over te dragen op vakgenoten.
  • Als vereniging kennis en kunde over te dragen aan huidige en volgende generaties ambachtelijke gastheren en wijnmeesters en de vakbekwaamheid op het hoogst mogelijke niveau te houden.