Culinaire hommage aan Indonesië krijgt vervolg

Culinaire hommage aan Indonesië krijgt vervolg
Pascal Jalhaij

Afgelopen zondag kookten 5 chefs met Indonesische roots hun moderne visie op traditionele Indonesische gerechten in een volgeboekte Supperclub.  Initiatiefnemer Pascal Jalhay en chefs gaven een hommage aan hun Indonesië.  Ze serveerden een vijf-gangendiner met traditionele Indonesische gerechten die op een moderne wijze bereid en geserveerd worden.

Syrco Bakker (Pure C), Jaimie van Heije (Restaurant Jaimie van Heije), Hans van Triest (Kasteel Kerkebosch) en Noah Thenu (Supperclub) stonden initiatiefnemer Pascal Jahay terzijde. In het menu, waaraan alle chefs minimaal één gerecht bijdroegen, kregen traditionele Indonesische gerechten als daging besengek, sateh petool ayam een moderne touch. ‘Vijf jaar geleden ben ik begonnen met de klassieke Indonesische keuken wat meer eigentijds te maken’ vertelt Jahay. ‘Dat gaat stapje voor stapje, eigenlijk is dit de grote aftrap, mogelijk gemaakt met hulp van Bert van der Leden, die gelijk te porren was voor dit event.’ Het event, te boeken via voorinschrijving en betaling, was al weken geleden uitverkocht.

Nieuwe impulsen aan Indonesische keuken

‘Dit smaakt naar meer’ zegt Jahay ‘We willen dit misschien wel twee keer per jaar gaan doen, maar dan met wisselende chefs ook uit het buitenland die de Indonesische keuken nieuwe impulsen geven. Zo kookt bijvoorbeeld Eelke Plasmeijer in Restaurant Locavore al jaren met alleen lokale ingrediënten de sterren van de hemel op Bali.’ Tijdens de avond sprak een van Jahay’s inspiratoren, Lonny Gerungan, die de traditionele Indonesische keuken in Nederland populair maakte, via een videoverbinding de chefs en de gasten toe. Het diner, ook bijgewoond door de Indonesische ambassadeur en zijn vrouw,  werd verlevendigd door een aantal traditionele culturele voorstellingen. Alle gerechten werden door vinoloog Allard Sieburgh, die samen met zijn schoonmoeder de Indonesische smaakstudio De Sawa in Delft runt, voorzien van spannende wijn en cocktailcombinaties.

Extra pedis optredens

Supperclub zou supperclub niet zijn als er geen echt spektakel van gemaakt zou worden. Daarom waren de optredens, live visuals en muziek deze avond extra pittig. Door de beeldprojecties rondom, waande de gasten zich even op de sawas, tussen een schaduwspel van wajangpoppen of als toeschouwer van een groep pencak silat krijgers.