Menno Post officieel Meesterkok én ondernemer

Menno Post officieel Meesterkok én ondernemer
Menno Post en Pascal Beeren van De Bokkedoorns

Menno Post, chef-kok van tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns in Overveen is maandag 23 januari geïnaugureerd als Meesterkok. Hij is de 144ste chef in ons land die deze titel mag dragen. Zijn Meesterproef legde Post in november vorig jaar al af.

Tegelijk met zijn inauguratie maakte Post (40) officieel bekend dat hij samen met Pascal Beeren (32) het restaurant gaat overnemen van John Beeren. Deze weg naar het ondernemerschap zorgt voor een promotie voor Roy Eijkelkamp die van sous-chef opklimt naar keukenchef als Post eigenaar wordt. Eijkelkamp werkt al ruim 8 jaar bij De Bokkedoorns. Sous wordt dan Mickeal Molenaar.

Post: ‘Datum voor de officiële overname is nu januari 2018. Tot die tijd is John Beeren financieel eindverantwoordelijk.’ Pascal Beeren is de derde generatie Beeren bij De Bokkedoorns en is sinds een jaar terug bij het bedrijf van zijn familie. Post werkt nu vier jaar in Overveen. 

Michel van der Kroft**

De officiële inauguratie werd verricht door Michel van der Kroft van ’t Nonnetje in Harderwijk, zelf Meesterkok sinds 2005. Van der Kroft gaf zijn ‘kookbijbel’ van Escoffier aan Van der Post. Een traditie die bij zijn eigen inauguratie werd ingezet toen Van der Kroft de Escoffier kreeg van Constant Fonk.

De Meesterproef zelf werd afgelegd door Cees Helder en Dennis Kuipers van Vinkeles* in Amsterdam. ‘Menno Post serveerde een uitdagende lunch en blies ons van tafel tijdens het diner. Geweldig wat hier gebeurt, in dit instituut dat De Bokkedoorns toch is. Zowel in de keuken als in de bediening’, complimenteerde Kuipers zijn collega-chef.

Roy Eijkelkamp

Roy Eijkelkamp sloot de reeks speeches af met de mooie woorden dat hij niet alleen als chef veel heeft geleerd van Menno Post, maar ook als mens. ‘We werken al vier jaar heel nauw samen. We delen lief en leed. Menno heeft van mij niet alleen een betere chef gemaakt, maar ook een beter mens. Ik kon echt een bruut zijn in de keuken, maar ben nu veel socialer.’

Leestip:
Menno Post geslaagd voor Meesterproef

Twee Meestertitels in huis

De Bokkedoorns heeft nu twee mensen in huis met een Meestertitel. Sommelier/gastheer Peter Bruins (62) draagt de titel al 17 jaar. 'Nog steeds met heel veel eer', zegt Bruins. Je kunt er de jeugd me laten zien wat je in ons vak kunt bereiken. Ik ben er echt trots op. En natuurlijk ook op Menno.' John Beeren vult aan dat de 'traditie' in Overveen al dertig jaar geleden is ingezet toen Gerrit Greveling - destijds werkzaam bij De Bok - er zijn Meestertitel behaalde. Gevolgd door Lucas Rive in 2011. Eind 2012 vertrok Rive om zijn eigen zaak in Hoorn te starten.