Sander van Zantvliet over Prix Culinaire Le Taittinger International: 'Volgend jaar doe ik weer mee'

Sander van Zantvliet over Prix Culinaire Le Taittinger International: 'Volgend jaar doe ik weer mee'
Steven Morris Photography

Tom Meyer van Restaurant d'Hôtel de Ville uit Crissier (Zwitserland) mag zich de winnaar noemen van de 51e editie van de Prix Culinaire Le Taittinger International. Sander van Zantvliet die Nederland vertegenwoordigde, eindigde helaas buiten de top 3.

'Het was onwijs gaaf om in de internationale finale van deze wedstrijd te staan, waar zo veel grote namen me al zijn voorgegaan', reageert Sander van Zandvliet van Hotel Restaurant Valuas in Venlo nadien. 'Ondanks die druk, heb ik relaxt kunnen koken en was ik zeer tevreden over mijn versie van Beef Wellington; een gerecht dat ik overigens gek genoeg nog nooit eerder gemaakt had. Natuurlijk vind ik het jammer dat ik niet bij de laatste drie zat, maar ik doe volgend jaar zeker weer mee. Nieuwe ronde, nieuwe kansen', aldus Van Zantvliet.

Sander van Zandvliet

Indruk

De winnaar werd in Parijs bekend gemaakt door Pierre-Emmanuel Taittinger, president van het gelijknamige Champagnehuis.  De jury, onder leiding van chef Emmanuel Renaut van restaurant Flocons de Sel***, was bijzonder onder de indruk van het hoge niveau van de chefs.

Acht chefs

Om 06:30 uur sharp mochten de 8 chefs die dit jaar streden om de Prix Culinaire Le Taittinger, aantreden in de fameuze kookschool Ferrandi in Parijs. Dit jaar werden de kandidaten uitgedaagd om hun beste versie van een Beef Wellington met hertenrugfilet, inclusief garnituren, te serveren. Als dessert stond er een taartje op basis van vijg en kweepeer op het programma. Aan de jury, wederom onder kundige leiding van chef Emmanuel Renaut van restaurant Flocons de Sel ***, was het daarna de lastige taak om een winnaar aan te wijzen.

Benelux finale

De Benelux finale vond plaats op 9 oktober. Sander van Zantvliet nam het daarbij op tegen Marco van der Wijngaard (Restaurant ’t Amsterdammertje*), Sander Lunter (L’Auberge Damhotel), & Jojan Kersbergen (Restaurant Hanninkshof).

Over Prix Culinaire ‘Le Taittinger’

Al in 1967 werd voor het eerst de Prix Culinaire International Pierre Taittinger georganiseerd. Deze internationale culinaire wedstrijd  is sindsdien uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. Tijdens deze editie organiseerde zes landen ieder hun eigen voorronde. Na de nationale finales streden de winnaars in Parijs om de internationale titel.