nieuws

Sander van Zantvliet wint 51e Benelux finale Prix Culinaire Le Taittinger

Restaurant 1927

Sander van Zantvliet is de Nederlandse winnaar van de 51e Benelux finale van de Prix Culinaire Le Taittinger. Dat werd 9 oktober in Tuindorphotel ’t Lansink* in Hengelo bekend gemaakt.

Sander van Zantvliet wint 51e Benelux finale Prix Culinaire Le Taittinger
Foto's: Tony Perez

Sander van Zantvliet van Hotel Restaurant Valuas in Venlo vertegenwoordigt Nederland tijdens de internationale finale in Parijs. De wedstrijd stond onder leiding van de Nederlandse juryvoorzitter Lars van Galen, SVH Meesterkok en chef bij het met een Michelinster bekroonde Tuindorphotel ’t Lansink*. Van Galen won de Prix Taittinger International in 2011 Sander van Zantvliet ontving de bokaal uit handen van Pierre-Emmanuel Taittinger, president van het gelijknamige champagnehuis.

Dé opdracht

Twee gerechten, vijf uur de tijd en een strenge jury. Deze uitdaging gingen de zeven kandidaten aan tijdens de Benelux finale van de Prix Culinaire Le Taittinger. Het eerste recept werd vastgesteld door het internationale organisatiecomité: een gebraden en gevuld ribstuk van scharrelvarken, aangevuld met twee bijgerechten. Een van de bijgerechten moest bestaan uit kool in brioche en een vrij bijgerecht op basis van wortel en paddenstoel. Het tweede recept werd door Lars van Galen bepaald: een warm voorgerecht met tarbot in de hoofdrol naar eigen inzicht bereid. Van Galen beoordeelde de kandidaten samen met een viertal Nederlandse bekende juryleden, Jef Schuur, Paul Fagel, Charly de Wijs en Jean Jacques Menanteau en zes Belgische juryleden, Pierre Résimont, Lionel Rigolet, Philippe Meyers, Maxime Collard, Luc Broutard en Eric Martin.

De Nederlandse winnaar

De Nederlandse winnaar versloeg Marco van der Wijngaard (Restaurant ’t Amsterdammertje*), Sander Lunter (L’Auberge Damhotel) en Jojan Kersbergen (Restaurant Hanninkshof). Van Zandvliet: ‘Het is geweldig om Nederland te mogen vertegenwoordigen in Parijs. Twee jaar geleden deed ik voor het eerst mee, helaas won ik toen niet, maar ik heb erg veel geleerd van die wedstrijd. Dat heb ik allemaal meegenomen naar deze dag, het voelde vertrouwd en ik kookte twee goede gerechten. Dat leidde tot dit fantastische resultaat! Op naar Parijs.’

Internationale finale

De Benelux finale werd ook dit jaar georganiseerd in samenwerking met Oud Reuchlin & Boelen, reeds 37 jaar importeur van het champagnehuis in Nederland. Johan Gerard werd gekozen als winnaar uit Luxemburg. Beide heren strijden op 20 november in Parijs tegen vijf andere chefs uit Frankrijk, Japan, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, om de prestigieuze internationale titel in de wacht te slepen.

Over Prix Culinaire ‘Le Taittinger’

Al in 1967 werd voor het eerst de Prix Culinaire International Pierre Taittinger georganiseerd. Deze internationale culinaire wedstrijd is sindsdien uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. Tijdens deze editie organiseren vijf landen ieder hun eigen voorronde. Na de nationale finales strijden de winnaars in Parijs om de internationale titel. Deze Grand Finale vindt plaats in de Gastronomische school Ferrandi te Parijs.

Reageer op dit artikel