Bluespoon en SushiSamba winnen #itsaDONdeal 2017 van Don Papa rum

Bluespoon en SushiSamba winnen #itsaDONdeal 2017 van Don Papa rum

De vakwedstrijd #itsaDONdeal is gewonnen door chef Mark Vaessen van het net in Amsterdam geopende SushiSamba en bartender Martin Eisma van Bluespoon. Zij maakten samen de beste combinatie van gerecht en drank met Don Papa rum

Drie chefs (Vermeer, Lobby Fizeaustraat en SushiSamba) bereidden tijdens de wedstrijd elk een gerecht geïnspireerd op de Filipijnse Don Papa rum. Acht barmannen maakten bij het gerecht een bijpassende cocktail op basis van de Don Papa 7 years rum en fruit en kruiden van Rungis. De wedstrijd was op 28 november 2017. Vorig jaar werd de cocktailwedstrijd rondom foodpairing voor het eerst gehouden.

Pulitzer Bar en The Dutchess wonnen de eerste editie, nu dus gevolgd door Bluespoon en SushiSamba.

De op de avond zelf gevormde duo’s werden beoordeeld door Kevin Kroon (Door74 en voormalig Don Papa winnaar), Herlinda van Meeuwen (foodjournalist Passion HI), Noël Vanwittenberg (Ciel Blue) en Matthias Cadeau (International Brand Ambassador Don Papa).

Don Papa Rum
Martin Eisma van Bluespoon

Iedereen was in de gelegenheid om mee te proeven en zoveel mogelijk te leren over de combinaties tussen Don Papa Cocktails en de gerechten, die uiteenliepen van biet met saus van bloedworst (Mauro Rotsaert, Vermeer) tot zoete aardappel met beefjerky (Jorrit van der Bos, Lobby Fizeaustraat).

Topsommelier Noël Vanwittenberg had voor de gelegenheid een presentatie voorbereid om iedereen tips mee te geven om op te letten bij het maken van een goede drank-spijscombinatie.

Don Papa Rum

Chef Mark Vaessen van het net in Amsterdam geopende SushiSamba maakte kleine ‘pao de queijo’ met chorizo en sneeuw van aji panca peper. Martin Eisma (barman bij Bluespoon) combineerde dat met een zijn ‘Spoils of the Mountain’, een romige Don Papa citrus shake, die werd afgemaakt met shishoblad, fingerlime en zeezout.

Winnaars Mark Eisma en Martin Vaessen worden door Don Papa uitgenodigd om een week in Manilla gastoptredens te doen en natuurlijk ook zelf de keuken en smaken van Sugarlandia, oftewel het Filipijn eiland Negros, te leren kennen.

Juryvoorzitter Matthias Cadeac: ‘Ik reis de wereld over en zie een hoop wedstrijden. Ik geniet vaak van de discussie met mijn mede juryleden. Deze keer was er echter geen discussie. Het niveau was ongekend hoog, maar deze cocktail en dit gerecht waren echt perfect op elkaar afgestemd.’ Don Papa Rum

Over Don Papa Rum

'Don Papa Rum is een eerbetoon aan Papa Isio, een bijna vergeten held van de Filipijnse revolutie. Don Papa, voorheen opzichter op een suikerrietplantage, sloot zich aan bij het verzet om de Spaanse overheersers uit zijn vaderland te verdrijven. Don Papa Rum wordt op het Filipijnse eiland Negros gedistilleerd uit suikerriet dat groeit op rijke, vulkanische grond, waardoor het zijn unieke smaak krijgt. Vervolgens rijpt Don Papa Rum aan de voet van de berg Kanlaon ruim 7 jaar op vaten van Amerikaans eiken.'

Leestip

Pulitzer Bar en The Dutchess winnen cocktail-competitie