Wilco Berends geïnaugureerd tot SVH Meesterkok

Wilco Berends geïnaugureerd tot SVH Meesterkok
Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland, SVH Meesterkoks Cees Helder, Dennis Kuipers, Wilco Berends en André van Doorn (vlnr).

Wilco Berends, chef en eigenaar van sterrestaurant De Nederlanden in Vreeland, is maandag 26 maart geïnaugureerd tot SVH Meesterkok. Hij legde op 15 februari zijn meesterproef af en werd daarmee de 146ste SVH Meesterkok van Nederland.

Onder belangstelling van een groot aantal SVH Meesterkoks, familie, vrienden, zakenrelaties en zijn gezin ontving Wilco Berends het Meesterlint en het SVH Meesterdiploma. Berends heeft SVH Meesterkok André van Doorn van Kasteel Heemstede* in Houten, de leermeester die hem altijd bijgebleven is, gevraagd om hem te inaugureren. Voor beiden een bijzonder moment.

Van Doorn vertelde tijdens de inauguratie dat hij Berends als leerling zo’n 25 jaar geleden leerde kennen en dat er een vriendschap is ontstaan. ‘Ik ben trots op wat jij en Caroline samen bereikt hebben bij de Nederlanden. Maar bovenal ben ik er trots op dat jij mij gevraagd hebt jou te inaugureren’, aldus Van Doorn.

Collega’s blikken terug op proef

SVH Meesterkok Dennis Kuipers van Restaurant Vinkeles* (The Dylan Amsterdam) blikte terug op de Meesterproef die Wilco heeft afgelegd op 15 februari jongstleden. De proef, die Kuipers samen met SVH Meesterkok Marc van Gulick, Bilderberg Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag en Hanneke Westland afnam, beschouwde hij als een kroon op het werk van Berends. De commissie kreeg die dag een aantal mooie gerechten te proeven die de Meesterwaardigheid van Berends onderstreepten.

Nieuwe traditie: het SVH Meesterkoksmes

Tot slot ondertekende Wilco zijn Meesterdiploma en de gedragscode die geldt voor SVH Meesters. Daarna ontving hij het eerste officiële SVH Meesterkoksmes. Hiermee start SVH een nieuwe traditie; elke SVH Meesterkok krijgt bij zijn inauguratie een bijzonder mes dat hem elke dag dat hij zijn vak uitoefent, herinnert aan de opdracht die je als SVH Meester mee krijgt: het inspireren van de nieuwe generatie.

Bekijk ook deze video: Favoriete lente dish Wilco Berends (De Nederlanden)