World Class competitie 2018: Ben Lobos is Beste Nederlandse bartender

World Class competitie 2018: Ben Lobos is Beste Nederlandse bartender

Ben Lobos van cocktailbar DR. in Rotterdam is zaterdag 2 juni bekroond tot de beste Nederlandse bartender tijdens de World Class competitie 2018 in het Rosarium tijdens Taste of Amsterdam. Lobos overtuigde de jury met zijn 'Wanderlust' en 'Signature Serve'.

De competitie is een bartending wedstrijd met meer dan 10 000 bartenders uit 55 verschillende landen. Na de regionale competities gewonnen te hebben, verzamelden de finalisten op 6 oktober in Berlijn om het tegen elkaar op te nemen. Ben Lobos: "Ik ben compleet overweldigd door de winst en had het zo niet zien aankomen. Graag bedank ik mijn team bij DR. voor hun support. Ter voorbereiding op de finale in Berlijn ga ik zo veel mogelijk eerdere winnaars proberen te spreken om van hen te leren en hopelijk tips te krijgen.' Naast deze  titel, is Ben Lobos nu deel van de World Class Family én zal hij op 8 oktober 2018 tijdens de Bar Covent Berlin meestrijden met 50 bartenders van over de hele wereld voor de titel van World Class Bartender of the Year 2018 Worldwide.

De jury

De jury bestond dit jaar uit Lauren Mote (Diageo Reserve’s Global Cocktalian) Rolf Schollaert (cocktail influencial), Nick Bril (chef bij The Jane in Antwerpen), Dennis Tamse (Notel Distillery) en Naushad Rahamat (Belgische Diageo World Class Bartender of the Year 2017).  Voor het thema 'Wanderlust' kregen de finalisten een mystery box voorgeschoteld waarmee ze een cocktail moesten creëren met 2 bijzondere ingrediënten die werden geselecteerd door de chef-koks Nick Bril en Peter Lute (ARC Amsterdam). Bril: 'Door mijn eigen progressie als chef krijg ik ook steeds meer waardering voor verfijnde en goed gebalanceerde dranken. Zelf zoek ik steeds naar pure, delicate smaakcombinaties. Door te jureren voor World Class opent dit ook mijn perspectief.'

Tijdens de daaropvolgende beslissende ronde 'Signature Serve' kwamen de bartenders sterk uit de hoek met een uitzonderlijke cocktail die hen typeert en die hun bar representeert. De 10 finalisten die streden voor de titel kwamen uit Amsterdam en Rotterdam.

De Finalisten

Andrei Talapanescu – Pulitzer Bar (Amsterdam)
Ben Lobos – DR. (Rotterdam)
Erwan De Kerouara – Hotel 27 (Amsterdam)
James Chaib – Tailor Bar (Amsterdam)
Jeroen Scheerman – Tailor Bar (Amsterdam)
Luca Milano - Pulitzer Bar (Amsterdam)
Martin Eisma – Bluespoon (Amsterdam)
Sebastian Cichowlas – Tailor Bar (Amsterdam)
Tim Lefevre – Door 74 (Amsterdam)
Timo Stemerdink – Restaurant C (Amsterdam)
Zoltán Szabó - Go Ten (Luxemburg)

De finale

Het waren Timo Stemerdink, Ben Lobos, Martin Eisma en Erwan De Kerouara die zich kwalificeerden voor de halve finale in het Rosarium te Amsterdam. Uiteindelijk stonden Ben Lobos en Timo Stemerdink in de Final Challenge tegenover elkaar waar ze streden in de Signature Serve ronde. Dit resulteerde in een ware nek-aan-nek race waarbij ze hun favoriete cocktail moesten creëren. Uiteindelijk wist Ben de jury te overtuigen met zijn 'Musk and Amber'. Jurylid, Lauren Mote, meldde het volgende over de winnaar: 'Wat een ongelooflijk sterke prestatie. Als jurylid zien we de kandidaten van alle landen. Ik moet zeggen dat ik tijdens deze Benelux finale enorm verrast ben. Elke finalist vertoonde een heel goed niveau, maar Ben Lobos stak er toch bovenuit. Bij de laatste challenge wilden we iemand vinden die skills, kennis en charisma had, maar ook creatief uit de hoek kan komen. Het was ongelooflijk om dit van dichtbij mee te maken en David LeBeer uit België en Ben Lobos uit Nederland als onze nieuwe beste Benelux bartenders te hebben.'

De global finals tijdens Bar Concent Berlin

De Diageo World Class  Global Finals vinden van 6 tot 8 oktober plaats in Berlijn tijdens de Bar Convent Berlin. Tijdens deze drie-daagse strijden de beste bartenders ter wereld voor de internationale titel World Class Bartender of the Year 2018. Wie volgt de Canadese Kaitlyn Stewart op als beste bartender van de wereld?

Alberto Matallana van DR. uit Rotterdam werd vorig verkozen tot de beste Bartender van Nederland 2017.