Lex Wenneker staat in finale World Barista Championship

Lex Wenneker staat in finale World Barista Championship

Voor de tweede keer in drie jaar staat Nederlands baristakampioen Lex Wenneker in de finale van het World Barista Championship. Zijn naam werd als laatste en zesde genoemd, wat ook betekent dat hij als laatste mag aantreden in de finale op World of Coffee in Amsterdam.

Presentatoren Bart Deprez (tevens hoofdjurylid in de Misset Horeca Koffie Top 100) en Keri Mol (vaste presentator bij het Dutch Barista Championship) hielden de spanning erin bij het bekend maken van de zes finalisten. Ze noemden de namen in de volgorde waarin ze aantreden in de finale World Barista Championship, het zegt dus niets over hun score in de halve finale.

Wenneker, drievoudig en regerend Nederlands Kampioen, is de allerlaatste die op zaterdag 23 juni het wedstrijdpodium betreedt om nog één keer zijn run te volbrengen. Voorafgaand aan dit toernooi gaf hij al aan dat dit sowieso zijn laatste deelname is. 'Als het WBC in mijn eigen stad is, is dat het hoogst haalbare. Als het een keer moet gebeuren, moet het nu.'

In 2016 stond Wenneker in Dublin ook in de finale, daar eindigde hij als 6e. In de voorbereiding naar de editie 2018 zei hij dat de finale halen in eigen land zijn doel was. Dat is in ieder geval gelukt. Wereldkampioen worden in eigen land durfde Wenneker vooraf niet van te dromen, maar nu hij in de finale staat is dat het volgende doel.

Uit een deelnemersveld van 57 deelnemers, allemaal baristakampioen van hun land, gingen 16 barista's door naar de halve finale. Van hen nemen de beste zes het tegen elkaar op in de finale.

Dit zijn de zes finalisten in volgorde van optreden

  1. Michalis Katsiavos – Griekenland
  2. Cole Torode – Canada
  3. John Gordon – Nieuw Zeeland
  4. Mathieu Theis – Zwitserland
  5. Agnieszka Rojewska – Polen
  6. Lex Wenneker – Nederland

Wenneker laat grote koffielanden als de VS en Japan achter zich, maar hem staat in de finale een zware klus te wachten. De Poolse en Zwitserse deelnemers worden het meest genoemd als kanshebber. Theis, uit Zwitserland, neemt deel met koffie van Keen, het koffiebedrijf van Rob Kerkhoff, meervoudig winnaar van de Dutch Brewers Cup en in 2016 8e in de World Brewers Cup.

De finale World Barista Championship wordt live uitgezonden via de website van WBC. Als alles volgens schema verloopt, start Wenneker om 14.15 uur met zijn run. De winnaar wordt om 15.30 uur bekendgemaakt. Bekijk hier het schema van de finale.