NS doet stationsrestaurants Smullers, Broodzaak en Starbucks van de hand

NS doet stationsrestaurants Smullers, Broodzaak en Starbucks van de hand

De Nederlandse Spoorwegen (NS) doet de restaurants van Broodzaak, Smullers en Starbucks op zijn stations van de hand. Broodzaak wordt gekocht door HMSHost, snackbarketen Smullers krijgt Lagardère als nieuwe eigenaar en SSP gaat de Starbucks-filialen uitbaten. Alle 1300 medewerkers van de drie ketens gaan mee naar de nieuwe eigenaren.

NS houdt wel inspraak bij de restaurants. Zo zijn er onder meer afspraken gemaakt over openingstijden en productaanbod. Ook de dienstverlening aan de reiziger wordt in de gaten gehouden.

Broodzaak en Starbucks

De Broodzaak gaat per 1 december over naar de nieuwe uitbater en Starbucks volgt een maand later. Per 1 februari is ook Smullers niet meer van NS, dat al langere tijd op zoek was naar uitbaters voor de ketens. Onlangs nam Hema de negen Hema-stationswinkels in beheer. Die verruilen begin oktober van eigenaar. De 300 werknemers van die winkels komen in dienst bij Hema. Onder meer de winkels en restaurants van Kiosk, AH To Go en Julia's blijft NS wel zelf exploiteren.

HMSHost werkt aan eigen broodmerk

HMSHost meldt in een persbericht over de overname van Broodzaak: 'Het contract heeft een looptijd van 10 jaar en is per direct goed voor een omzet van €30 miljoen per jaar. De komende jaren worden er fors meer reizigers verwacht op treinstations, waardoor een sterke omzetgroei van broodconsumptie wordt voorzien. HMSHost International werkt aan een nieuw eigen broodmerk voor de Nederlandse treinstations met een groter, kwalitatief en gevarieerd aanbod, gebaseerd op nieuwe trends en de laatste inzichten. Het nieuwe broodmerk zal eind dit jaar worden gelanceerd.'

Samenwerking HMSHost en NS

De samenwerking tussen HMSHost International en NS begon in 2015. Sinds die tijd exploiteert HMSHost International 17 vestigingen van Burger King, 4 vestigingen van La Place en meerdere vestigingen van Leon, Bistrot, ’t Koffiehuis en Bar Centraal op diverse Nederlandse treinstations. In maart dit jaar werd de eerste Nederlandse winkel van Pret A Manger geopend op station Utrecht Centraal.

Groei werkgelegenheid

Met de voorspelde groei van reizigers en broodverkopen, is de verwachting dat de werkgelegenheid de komende jaren zal toenemen. De overname vindt plaats met behoud van werkgelegenheid voor ruim 400 medewerkers. Daarnaast geeft de overname de huidige personeelsleden ook nieuwe kansen op doorgroei en ontwikkeling, omdat HMSHost International over een eigen vakopleiding beschikt waar personeel aanvullende opleidingen en trainingen kunnen volgen in de praktijk.