John Halvemaan: Restaurant Halvemaan gesloten

John Halvemaan: Restaurant Halvemaan gesloten
John Halvemaan

John Halvemaan (69) heeft vrijdag 28 september 2018 zijn laatste service gedraaid in Restaurant Halvemaan in Amsterdam Buitenveldert. Het pand is verkocht en gaat met ingang van 1 november 2018 over naar vastgoedeigenaar Kroonenberg Groep.

‘Het is wat he, na bijna dertig jaar… We hebben nu tot 1 november de tijd om het pand leeg op te leveren. Alle inventaris moet er nog uit,’ laat een opgewekte John Halvemaan weten aan Misset Horeca. ‘Ik stop zeker niet met koken’, vervolgt hij resoluut. ‘Maar het wordt minder structureel. Denk bijvoorbeeld aan pop-up koken met mensen van mijn leeftijd… Lesgeven. Dat soort dingen. Reizen, schrijven. Dat zijn mijn plannen.’

Wat er met het pand gaat gebeuren, kan Halvemaan niet zeggen. Paul Bremmer van de Kroonenberg Groep - de nieuwe pandeigenaar - laat weten dat er nog 'geen vastomlijnd plan is. Het blijft wel horeca. Dat is zeker ons doel, ook op de lange termijn. Maar de soort horeca en welke ondernemer het gaat doen, daarover kan ik nog niets concreets vertellen. Wij zijn geen horecaonderneming maar een vastgoedpartij. En we zijn er van overtuigd dat het een prachtige stek is. Nu kijken we kritisch naar het gebouw en naar de omgeving. Want het park is een monument en daar moet je secuur mee omgaan. Ondernemers met goede ideeën kunnen zich natuurlijk altijd bij ons melden.'

Gezondheid stabiel

John Halvemaan laat verder weten dat zijn gezondheid stabiel is. 2,5 jaar geleden kreeg hij te horen dat hij een dodelijke vorm van prostaatkanker heeft die niet te behandelen is. ‘Ik weet dat ik het heb, maar ik weet niet wanneer het de kop verder op steekt. Maar ik heb al even de tijd gehad om er aan te wennen…’

John Halvemaan

John Halvemaan (69) runde het restaurant dat zijn naam draagt, samen met echtgenoot Esther. De zaak zit aan de Van Leijenburghlaan 320 in Amsterdam. Halvemaan heeft een terras aan het water van het Gijsbrecht van Aemstelpark. Het betrof een eigen pand, dat Halvemaan zelf liet bouwen; hij startte er met koken in 1989. Halvemaan had er een Michelinster van 1991 tot 1997. Hij heeft 16 punten Gault&Millau.

In 1975 runde hij zijn eerste restaurant Auberge aan het Leidseplein in Amsterdam. Later leidde hij de keuken van La Rive in het Amstel Hotel.

In oktober 2016 won Halvemaan, als eerste Nederlander, de prestigieuze Johannes van Dam-prijs, vanwege zijn bijdrage aan de gastronomie van Nederland.

Gerecht 'Sla': motto simpel

Het  motto in de keuken van Halvemaan was altijd: simpel. 'Houd het simpel'. Dat bewees hij ook met het gerecht 'sla' dat hij bereidde voor de camera van Misset Horeca.  Het gerecht stond ook echt  de kaart  als ‘sla’. ‘Ik vind het leuk om gasten wat te verrassen. Ook met de naam van het gerecht. Natuurlijk zet ik er altijd wel de ingrediënten bij, vanwege de vele allergieën die er momenteel bij gasten heersen, zei Halvemaan destijds wat glimlachend tegen ons.