Top 3 Beste Leerbedrijf Horeca bekendgemaakt

Top 3 Beste Leerbedrijf Horeca bekendgemaakt

SVH heeft namens de commissie Beste Leerbedrijf Horeca de top 3 Beste Leerbedrijf Horeca 2018/2019 bekendgemaakt. In willekeurige volgorde zijn dit: Hotel Okura Amsterdam, De Euromast Rotterdam en Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden.

Het niveau van de top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is ontzettend hoog en het vaststellen van de top 3 was dan ook een lastige opgave voor de commissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van KHN, FNV Horecabond, de MBO Raad, SBB, SVH en de winnaars Beste Leerbedrijf Horeca 2016 en 2017/2018. De bedrijven hebben zich tijdens het bezoek van de commissie als leerbedrijf gepresenteerd. Hun visie over opleiden en de uitvoering van de opleidingsplannen zijn belangrijke punten waar naar gekeken is. Daarnaast ging de commissie ook in gesprek met de leerlingen die in het leerbedrijf werken, zodat ook zij hun mening konden geven over het leren en werken in het leerbedrijf.

Top 3

Hotel Okura, De Euromast Rotterdam en Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden wisten zich als beste te onderscheiden. Ze blinken uit in een goede samenwerking met scholen, deelname aan verschillende brancheactiviteiten en hebben veel aandacht voor de leerling als individu. Bovendien zijn zij sterk in het begeleiden van leerlingen, aangezien de leerlingen ook de samenhang tussen de verschillende afdelingen binnen het bedrijf meekrijgen en leren. Hierdoor krijgen de leerlingen een breed beeld van de mogelijkheden in de branche en staan zij zelfverzekerd op de werkvloer.

Door deze aanpak maken deze leerbedrijven het werken in de horeca aantrekkelijker en stomen zij een nieuwe generatie klaar die echt enthousiast is over het vak. Ricardo Eshuis, commissievoorzitter van de wedstrijd en directeur SVH voegt daaraan toe: 'De genomineerde bedrijven blinken uit in het integreren van leren en werken op de werkvloer. Het gaat veel verder dan alleen het begeleiden van BBL-leerlingen. Leren en ontwikkelen is bij de top 3 onderdeel van de bedrijfsvoering en is een doel op zich voor medewerkers en management.'

Bijzonder is dat de runner up van vorig jaar, Hotel Okura Amsterdam nu weer bij de top 3 zit en de verbeterpunten vanuit de commissie heeft doorgevoerd. Van der Valk is de bakermat van House of Hospitality: een hybride vorm van werken en leren voor de BOL-opleiding Manager/Ondernemer horeca. Learning on the job is het vertrekpunt van iedere startende medewerker en leerling. De Euromast completeert de top 3 na een jaar afwezigheid van deelnemers uit Rotterdam. Bij dit leerbedrijf wordt volgens een strak leerplan per leerling een steeds hoger niveau bereikt.

Feedback opgepakt

Ricardo Eshuis merkt op dat hij tijdens de bedrijfsbezoeken zag dat de feedback van vorig jaar bij drie leerbedrijven serieus is opgepakt. 'Naast Hotel Okura geldt dat ook voor Le Brasseur in Maarssen en voor het Eurest-UMCG. Daarmee wordt het doel van de wedstrijd duidelijk: leerbedrijven meehelpen een steeds betere begeleiding van leerlingen te laten bieden. Alle bedrijven in de top 10 ontvangen een rapport met de belangrijkste feedback.'

Finale

De leerbedrijven uit de top 3 krijgen binnenkort bezoek van de gehele commissie. Daarna zullen ze in spanning moeten wachten op de uitslag, die bekend wordt gemaakt op dinsdag 8 januari 2019 tijdens de Horecava in de RAI in Amsterdam. De finale zal plaatsvinden vanaf 16.00 uur in de wedstrijdarena van het Gastronomisch Gilde na het NK leerling-leermeester. Kom jij de leerbedrijven aanmoedigen in de finale?<

Winnaar

De winnaar mag niet alleen een jaar lang de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2018/2019 dragen, maar wint ook de award, met bijbehorend muurbordje en mag een dag meelopen met een SVH Meester naar keuze. Bovendien mag het leerbedrijf een persoon afvaardigen voor de branchevaststellingscommissie van SVH waarin hij samen met andere grote branchepartijen een belangrijke stempel drukt op het vaststellen van de kwaliteitsstandaarden in de horecabranche.