Lowlander haalt kerstbomen op om nieuw bier te brouwen

Lowlander haalt kerstbomen op om nieuw bier te brouwen

Wie zijn kerstboom na de feestdagen een goede bestemming wilt geven kan hem laten ophalen door Lowlander. De bierbrouwer wil in zo'n 600 kilo naalden verzamelen om er een nieuw bier van te brouwen. De bierbrouwer zal ook de overige delen van de boom gebruiken. Horecazaken, maar ook particulieren, kunnen tot en met 6 januari hun boom aanmelden. Elke boom-donateur krijgt een flesje Lowlander Winter IPA als beloning.

Chief Botanical Officer Frederik Kampman: ‘Per jaar halen zo’n 2,5 miljoen echte bomen de kerstsfeer in huis. Het merendeel belandt na de jaarwisseling in de versnipperraar, langs de weg of in een vreugdevuur. Wij vonden een alternatief.’ Alle horecazaken, maar ook particulieren, die hun boom willen laten ophalen, kunnen zich aanmelden op Lowlander-beer.com/kerstboom-inleveren. Bomen worden opgehaald en voor iedere boom ontvangt de gever een flesje Winter IPA.

Er is 600 kilo naalden nodig voor de productie van het winterbier. Om dat te halen, haalt Lowlander niet alleen huis-tuin-en-keuken-bomen op. Ook Hortus Botanicus Amsterdam,Mama Makan, RAI en Horecava sluiten zich aan bij het project en doneren na de feestdagen hun boom aan Lowlander. Voor het brouwen van de Winter IPA zijn enkel de naalden nodig.  Toch zal Lowlander de complete boom hergebruiken in onder meer cadeauverpakkingen.

Lowlander: 'Overige van boom ook gebruiken'

Om de inzameling, opslagen verwerking van de naalden en bomen mogelijk te maken, lanceert Lowlander na de feestdagen de ‘Tree to Table’ crowdfundingcampagne. Kampman: ‘We halen de bomen op zodat doneren super makkelijk wordt. Daarna moeten we de kwaliteit van de naalden beschermen om er bier van te kunnen brouwen.Én moet de rest van de boom verwerkt worden tot bijvoorbeeld de kaas en rookmot voor de Tree to Table-editie van de Botanical Brewkitchen pop-up diners. Dat vraagt om expertise die wij zelf niet hebben. En dat is kostbaar.

Aanmelden kan tot 6 januari, Drie Koningen. Kerstbomen worden door het hele land opgehaald. Voor wie twijfelt of zijn of haar boom geschikt is, zijn er drie simpele vragen in het aanmeldingsproces.