Restaurant Week: gast besteedt gemiddeld 63,50 euro plus testen aanbetaling

Restaurant Week: gast besteedt gemiddeld 63,50 euro plus testen aanbetaling
Gerecht van nieuwkomer The Gaia Amsterdam

In de laatste Restaurant Week hebben gasten gemiddeld €63,50 per persoon besteed, tegen €55 in 2013. Een van de redenen voor de stijging is het feit dat er veel restaurants met een Michelinster meedoen. Deze restaurants vragen een supplement van minimaal € 12,50 op het aangeboden menu. In de aankomende Restaurant Week test Dining City het doen van een aanbetaling.

De volgende Restaurant Week van DiningCity begint op 11 maart 2019. Een driegangenmenu kost bij de  reguliere deelnemers in de actieperiode - die loopt tot 27 maart - 28,50 euro. Een lunch die bestaat uit evenzoveel gangen kost €25,50. Dat betekent dat voor niet-sterrestaurants gasten per persoon 35 euro bovenop de menuprijs van 28,50 moeten besteden om het gemiddelde te halen.

Testen aanbetalen

In de voorjaarseditie van 2019 test Dining City voor het eerst het doen van een aanbetaling door gasten. Zij krijgen keuzes tussen 10, 50 of 100 procent aanbetalen van de couvert-prijs. 'We gaan vooral veel data verzamelen wat consumenten hier willen. We zien nu bijvoorbeeld al dat tien procent in trek is. Consumenten die hiervoor kiezen kunnen dit namelijk gemakkelijk via de bankieren-app op hun telefoon doen. Zonder dat ze het bedrag moeten accorderen.' 53 procent van de reserveringen komt via een mobiel apparaat (smartphone of tablet) tegen 47 procent via een desktop-computer.

Door het aanbetalen verwacht Jeroen van den Brink dat mensen bewuster gaan reserveren en ook annuleren. 'Het percentage no show is al heel laag met 0,8 procent, het percentage annuleringen ligt op 20 procent. Als consumenten een aanbetaling doen, verwachten wij dat ze bewuster reserveren en dus ook minder snel annuleren.

20 procent annuleert

Zo'n 20 procent van de gemaakte reserveringen in de actieperiode wordt gewijzigd of geannuleerd. Dat kan inderdaad relatief eenvoudig. Wij zien in onze data niet het verschil tussen een annulering en bijvoorbeeld een gewijzigde dag of tijdstip. We kunnen het annuleren uitschakelen in onze systemen, maar dan zal no show omhoog schieten. En het is ook niet meer van deze tijd, toch? Mensen annuleren niet omdat het gemakkelijk is. Ze kunnen niet op het eerder gekozen tijdstip.'

Dining City was een aantal jaren geleden een van de eerste partijen die startte met het vooraf betalen van de reservering. Het bedroeg hier een volledige betaling van het aantal gereserveerde couverts. Tien procent van de gasten maakte hier - vrijwillig - gebruik van. Restaurants konden zelf kiezen of ze gasten vooraf wilden laten betalen of niet.

Jacob Jan Boerma Parc Broekhuizen
Gerecht Voltaire, Parc Broekhuizen

Nieuwe deelnemers

Deze 22ste editie van de Nationale Restaurant Week kent een record aantal nieuwe deelnemers, meer dan 85, waaronder The Gaia (Amsterdam), Lemon Tree (Deventer) en Voltaire* (Leersum).

De Restaurant Week richt zich met name op het hogere segment restaurants. De afgelopen edities van deze actieweek lieten een duidelijke trend zien van reserveringen in het hogere segment. Vandaar ook een plus in de gemiddelde besteding van 55 euro in 2013 naar 63,50 in 2018.

Jeroen van den Brink: ‘Nu de economie op stoom is, geven gasten makkelijker geld uit aan ontspanning en daar hoort een etentje in een goed restaurant ook bij. De gemiddelde besteding lag vorige editie van de Restaurant Week op € 63,50 per persoon. In 2013 was dat nog € 55,00.’

Meer dan 50 restaurants met een Michelinster

Een van de redenen dat de gemiddelde besteding fors omhoog is gegaan, is het feit dat er zoveel restaurants met een Michelinster meedoen. Deelnemers met een of meerdere sterren zijn onder meer: De Bokkedoorns, Parkheuvel, Bridges, Moshik, The White Room, Perceel, ’t Nonnetje, Calla’s, ’t Raedthuys, Basiliek, De Moerbij, LaTour, Niven, De Kromme Dissel, Rijnzicht, Aan de Zweth, FG Food Labs, FG Restaurant, Fred en Joelia.

Restaurants met een Michelinster mogen een supplement vragen van € 12,50. De toeslag van veel sterzaken ligt voor het diner op 14 euro, voor de lunch is het vak 12 euro. Restaurant hebben enige vrijheid in hun aanbod: Moshik bijvoorbeeld biedt alleen een vijf gangen diner of lunch aan voor 115 euro. Bridges serveert in de actieperiode een viergangendiner voor 52,50.

Diningcity, het bedrijf achter de Nationale Restaurant Week, is ook gestart met het ontwikkelen van een module waar gasten verplicht zijn een aanbetaling te doen. Dit systeem wordt de komende editie kleinschalig getest en bij succes uitgerold tijdens de Nationale Restaurant Week najaarseditie van 2019. ‘Hiermee verwacht de organisatie het aantal annuleringen met de een derde te kunnen laten dalen’ vertelt Jeroen van den Brink, CEO Diningcity.

Btw-verhoging

De btw-verhoging heeft Diningcity vorig jaar al meegenomen in de stijging van de couvert prijzen voor gasten (diner 1 euro, lunch 3 euro) ‘Dat is meer dan de BTW verhoging, waardoor alle restaurants er op vooruit zijn gegaan,’ aldus Van den Brink.

Restaurants die geïnteresseerd zijn in deelname aan de Restaurant Week kunnen zich nog tot 20 februari gratis aanmelden.