The White Room wint The Macallan Masters Of Flavour

De Masters Of Flavour Competition is gewonnen door The White Room. De restaurants Bridges en Bentinck volgden als tweede en derde winnaar. Een Nederlandse vakjury riep hen uit tot winnaars vanwege hun kwalitatieve food pairing met The Macallan Double Cask 12 Years Old.
De winnaars: Head Bartender James Chaib en Chef Randy Karman. Fotocredits Ivo Geskus

De competitie werd gehouden tijdens Chefs At The Parc en bood veelbelovende chefs en hun eigen sommelier/bartender een kans om aan een internationaal publiek hun amuse pairing met The Macallan te presenteren. De samenstelling van de vakjury bestond uit Jacob Jan Boerma (de Leest***), Ben Kuenen (Quote), Demian van der Reijden (Misset Horeca) en Dan Garnell (Super Lyan).

The White Room – The Tailor

The White Room – The Tailor (*Amsterdam) mocht zichzelf na een glansrijke overwinning Masters Of Flavour 2019 noemen. Chef Randy Karman en Head Bartender James Chaib creëerden een amuse van lam, gecombineerd met gerookte knolselderij en een crème citrussaus. Geïnspireerd door de Roca broers (El Celler de Can Roca, ***Girona) en diens trip naar Schotland.

Fotocredits Ivo Geskus

‘We waren gefascineerd hoe zij met respect voor de natuur seizoen producten gebruikten en wilden op deze wijze de amuse samenstellen. Gezien lam uitstekend van smaak is dit seizoen was dit een vanzelfsprekend hoofdingrediënt. De citrussmaak is ook lichtelijk merkbaar in The Macallan Double Cask 12 Years Old wat de amuse qua smaak in eenheid bracht met de whisky.’

Frank de Heer en Marco Westra van restaurant Bridges wonnen de tweede prijs met een op de Schotse cultuur geïnspireerde amuse. Zij combineerden orgaanvlees (Haggis, een typisch Schots gerecht) met smaken van citrus, appeltaart en sherry. Smaken die voor hen direct naar voren kwamen bij het proeven van The Macallan Double Cask 12 Years Old.

De derde prijs ging naar chef Tommy Janssen & Jan Jaap Altenburg van restaurant Bentinck. Zij creëerden een amuse om alle zintuigen te prikkelen. ‘Het drinken van The Macallan is een ware beleving, iets wat onze amuse moest presenteren.’ Het gerecht bestond uit koolraap gewikkeld in tabaksbladeren, gecombineerd met een zoute, harde korst. De presentatie van het duo was zo opgezet om de zintuigen smaak, gehoor, zicht, gevoel en reuk te activeren.
De deelnemende restaurants kregen voorafgaand aan de competitie een whiskyproeverij met The Macallan Double Cask 12 Years Old om het smaakprofiel van de whisky te ontleden en inspiratie op te doen voor de pairing. Naderhand was het aan hen om creativiteit en vakkundigheid te combineren en te strijden voor de titel Masters Of Flavour 2019.

Deelnemende restaurants

• Restaurant Bentinck – Amerongen
• Restaurant Beyerick – Zeist
• Restaurant Bridges – Amsterdam
• Restaurant The Dutchess – Amsterdam
• Restaurant Fizzy – Epe
• Restaurant The White Room – Amsterdam

De eerste prijs betrof een ticket naar Girona voor een exclusief diner en overnachting bij El Celler de Can Roca (***Girona). De tweede prijs bestaat uit een diner bij restaurant Voltaire (*Leersum) en overnachting op landgoed Parc Broekhuizen. De derde prijs betreft een Hanos waardebon van €250. The Macallan Masters Of Flavour competitie was onderdeel van het culinaire vierdaagse evenement Chefs at the Parc.