Burgemeester Amsterdam sluit hotel na explosies

Burgemeester Amsterdam sluit hotel na explosies

Hotel Parkview moet voor onbepaalde tijd de deuren sluiten vanwege een explosie eerder deze maand. De recherche houdt er rekening mee dat de actie gericht was tegen het hotel. In oktober 2018 werd er een handgranaat bij het hotel naar binnen gegooid.

De ontploffing vond plaats in het portiek van de woning naast Hotel Parkview. Burgemeester Femke Halsema heeft nu besloten tot de sluiting, gezien de gevaren voor de openbare orde.

Door de explosie in de nacht van 5 op 6 juli ontstond flinke schade aan de panden rondom de woning en aan het hotel. Ook raakten geparkeerde auto's beschadigd. De gasten van het hotel en meerdere omwonenden moesten tijdelijk naar buiten. Ze kregen onderdak in een nabijgelegen hotel.

Eerdere explosie

In oktober vorig jaar vond een vergelijkbaar incident plaats. Toen werd een handgranaat in het portiek van het hotel gegooid. Die ontplofte niet, maar de politie vermoedt dat dit wel de bedoeling was aangezien de pin eruit was getrokken.

Naar de precieze achtergrond wordt nog onderzoek gedaan. Halsema meent echter dat de explosie en de handgranaat een ernstige aantasting zijn van de openbare orde. Daarom moet het hotel per direct de deuren sluiten.