Gesloten Het Savarijn in Nijmegen wordt restaurant Brunswick

Gesloten Het Savarijn in Nijmegen wordt restaurant Brunswick

Restaurant Het Savarijn in Nijmegen, dat een maand geleden de deuren sloot, opent in september de deuren als restaurant Brunswick. Nic en Ineke van Lokven hebben na 35 jaar het stokje overgedragen aan de nieuwe eigenaren Edo van der Veer en Laila Smits. Nic Lokven: 'Het voelt goed zo.'

'Ik heb altijd gezegd dat ik rond mijn 62ste, of 63ste wil stoppen. Dinsdag word ik 63', vertelt hij lachend. Afgelopen jaren werd het ondernemerspaar meermalen benaderd met de vraag of hun zaak te koop was. 'Dan wordt er toch een zaadje in je hoofd geplant. Nu is dat uitgegroeid tot een mooie bloem. Binnen drie weken hadden we het restaurant verkocht.'

Bib Gourmand

Het Savarijn had acht jaar lang een Bib Gourmand. Toen het restaurant deze in 2011 verloor, besloten de ondernemers om uitleg te vragen bij de Michelininspecteur. 'We zijn geen consultatiebureau, we zijn er voor de gasten’, krijgen ze als antwoord. Hoe Lokven hierop terugkijkt? 'We hebben acht jaar een Bib gehad en daar vreselijk veel plezier van gehad, het heeft ons geen windeieren gelegd.' Verder had het restaurant een vermelding in gidsen als Lekker, Grootspraak en Gault&Millau, werd het verkozen tot Leerbedrijf van het Jaar en restaurant met Wijnkaart van het Jaar. 'Al met al kijken we heel positief terug op afgelopen 35 jaar. Maar ik denk dat je moet weten wanneer je komt en wanneer je gaat. Het is een mooi vak. Het heeft ons over de hele linie erg veel gebracht: lovende recensies, een vol restaurant en tevreden gasten. Nu gaan we kijken hoe het is om als normaal mens te leven', besluit hij met een lach. 'Maar die complimenten zijn altijd onze brandstof geweest.'

Ander concept

Restaurant Brunswick kent een totaal ander concept. 'Het wordt allemaal anders, alleen de keuken blijft intact. Is één van de mooie keukens van Nederland. Zouden ze die eruit slopen, dan zou dat toch een kras op mijn hart zijn', erkent Nic. De nieuwe eigenaar Edo van der Veer vult aan:  Restaurant Brunswick opent de tweede helft van september. Het wordt wel weer een restaurant, maar dan laagdrempeliger. We willen veel lokaal gaan werken, groente krijgt er een net zo'n belangrijke rol als vlees en vis. En ja, die keuken blijft.' Het interieur wordt modern en fris. 'Ik ga zelf in de bediening. De chef-kok van Het Saverijn , Alessandro Sapienza blijft in de keuken staan. 'Alleen komen nu andere gerechten uit die keuken dan voorheen.' De nieuwe eigenaren runden eerder Stoom beer & food op het Honigcomplex.