Jonnie Boer over Gastro Gin competitie: 'samenwerking bartender en chef is essentieel'

Jonnie Boer over Gastro Gin competitie: 'samenwerking bartender en chef is essentieel'

Cecile Fayn van The Flying Dutchmen Cocktails in Amsterdam en Sander Verhaaf van sterrestaurant 212 mogen zich als duo de winnaar noemen van de eerste editie van de Gastro & Gin Competitie. Een competitie waarbij chefs én bartenders samen de perfecte combinatie van een snack en een cocktail met Gastro gin maken. Een competitie die onder meer door Maik Kuijpers in het leven werd geroepen.

Vorige maand werd de wedstrijd gehouden bij driesterren restaurant de Librije in Zwolle. Ieder duo bestond uit een bartender én een chef-kok. Vier duo's gingen de strijd met elkaar aan. De opdracht?  maak dé perfecte Barsnack en Cocktail Pairing met Gastro Gin.

De Gin van Jonnie boer

Gastro Gin is de eerste gastronomische gin die ontwikkelt is door Jonnie Boer (De Librije) en distilleerderij Onder de Boompjes (Schiedam). Jonnie Boer: 'Samen hebben we gezocht naar de beste ingrediënten voor het maken van een gin, maar niet zomaar een gin. Ik wilde de smaken vangen waarvan ik houd en waarmee ik graag werk in mijn keuken. We hebben als basis gekozen voor typische gin botanicals en deze verrijkt met venkelzaad, venkelbloem, citrus en een spannende mix van 5 soorten pepers.'

Gastro Gin is gemaakt om bartenders, chefs en consumenten aan te moedigen en te inspireren om te spelen met smaken en nieuwe recepten/perfect serves te vinden.

Cecile Fayn van The Flying Dutchmen Cocktails (r) en Sander Verhaaf van sterrestaurant 212

De Competitie

De jury bestond uit Jonnie Boer (de Librije en Gastro Gin), Maik Kuijpers (conceptchef en Gastro Gin) en Sharai Rodrigues (Global Brand Manager Gastro Gin). Jonnie Boer: 'We willen met de Gastro & Gin Competitie bartenders en chefs van het hoogste niveau uitdagen om de ultieme Food & Cocktail Pairing te maken met Gastro Gin. Hierbij is samenwerking van essentieel belang zodat de smaken van het gerecht en de cocktail elkaar
perfect complementeren.'

Samenwerking keuken en bar

Maik Kuijpers: 'Ik mis heel erg in de horeca waar bar en keuken beide aanwezig zijn, de samenwerking tussen deze partijen. Tot nu toe zijn het vaak twee aparte eilanden, die los van elkaar werken. Dit terwijl er zulke mooie samenwerkingen kunnen ontstaan; beiden werken met smaken, geuren, prachtige ingrediënten en zoeken altijd naar de perfecte opmaak van borden en glazen.'

Sharai Rodrigues voegt daaraan toe: 'De Gastro & Gin Competitie is uniek en vernieuwend. Er bestaan al
zoveel cocktailcompetities waar de uitdaging alleen zit in het maken van een cocktail met het desbetreffende merk en een goede presentatie. We willen met Gastro & Gin juist de uitdaging zoeken op een ander en onbekend terrein. Voor de bartender de keuken en voor de chef de bar.;

De duo’s

1. Bartender: Allan Brown (Black Smoke Rotterdam) & Chef:Frank Schipper (Brasserie Carstens)
2. Bartender: Caco Mosan (Bricks “Hooch & Brew") & Chef: Lukas Vijfvinkel (Café Cliché)
3. Bartender: Cécile Fayn (Flying Dutchmen Cocktails) & Chef: Sander Verhaaf (restaurant 212)
4. Bartender: Gia Vilela (The Duke of Tokyo) & Chef: Nelson Tanate (De Librije)

De Winnende Pairing

Een moderne twist op het all time favourite gerecht en cocktail in het Verenigd Koninkrijk;
Fish & Chips en een Gin & Tonic.

De Toekomst

Er zijn grote plannen met Gastro & Gin en het streven is om  de competitie twee keer per jaar te houden. Jonnie Boer: 'Tijdens het tweejaarlijkse event Chefs Revolution (2020) in Zwolle willen we de competitie houden voor de Internationale chefs die er zijn. We willen ook nog een editie houden waaraan sterrenchefs meedoen. Genoeg ruimte, ideeën en inspiratie voor de toekomst.'

Cocktail van Cécile Fayn

45 ml Gastro Gin
45 ml Home made tonic syrup
(Juniper, grapefruit, kardemom, white peper, gentian, sugar and citric acid)
Aftoppen met 30 ml Champagne

Barsnack van Sander Verhaaf

Gyoza van gepekelde koolrabi gevuld met een servies van licht gerookte zeebaars met
passievrucht en dille en een krokant van de huid van de kip.