Soenil Bahadoer en Edwin Vinke in de nacht op pad tegen voedselverspilling

Soenil Bahadoer en Edwin Vinke in de nacht op pad tegen voedselverspilling
Soenil Bahadoer is een van de chefs die kookt tijdens het benefietdiner.

Edwin Vinke en Soenil Bahadoer hebben zich op tv hard gemaakt tegen voedselverspilling in Nederland. Per huishouden gooien we in ons land jaarlijks 41 kilo voedsel weg. Voor een tv programma 'Make Holland Great Again' gingen de twee chefs 's nachts op onderzoek uit..

De sterrenchefs Edwin Vinke en Soenil Bahadoer gingen met de tv-makers midden in de nacht de straat op om in vuilniszakken te kijken wat mensen zo al aan voedsel weggooien. Veel brood troffen de koks aan, maar ook nog prima bruikbare broccoli, een doosje met aardbeien, blauwe besjes en ga zo maar door.

De ‘eigenaren’ van de vuilniszakken werden vervolgens uitgenodigd voor een diner – bereid door Edwin Vinke en Soenil Bahadoer – van hun eigen restjes. Bij de visafslag haalden de chefs nog wat bijvangst om ook te serveren.

Soenil Bahadoer: ‘Goed eten weggooien kan toch niet. Dat is zo jammer. We moeten zuinig zijn op voedsel. Elders op de wereld hebben mensen honger. Kijk eens wat je zelf na een bbq met vrienden weggooit… heel jammer. Vaak is het ook onwetendheid van mensen omdat ze niet weten wat ze nog kunnen doen met oud brood bijvoorbeeld. Maar maak er eens wentelteefjes van. Beetje ei, melk en wat kruiden en je bent klaar. Ook de stronken van broccoli zijn goed te gebruiken in de keuken. Goed schillen en dan kan het prima in de soep.’

Confronterend...

Na afloop confronteerde presentator  Sahil Amar Aissa de gasten met de 'herkomst' van hun diner. ‘Confronterend dat je superlekker zit te eten en dat het dan gewoon afval is,’ verzuchtte een buurtbewoner. ‘Dat daarvan een maaltijd voor dertig man geserveerd kan worden vind ik wel waanzinnig,’ zei iemand anders. En: ‘Dan besef je wel: waar zijn we in godsnaam mee bezig met de middelen die we hebben op deze aarde?” En dat is een hele terechte vraag. Tijd voor iedereen om in actie te komen, dus. Na de aflevering voegt Sahil de daad bij het woord om zijn eigen voedselverspilling te verminderen. Hij nam zijn eigen restjes mee naar Nel Schellekens, de no-waste-chef van Nederland.

Uitzending bekijken?


Schrijf gratis in voor thema updates

Misset Horeca stuurt regelmatig updates per mail over belangrijke thema's voor de horeca-ondernemer: interieur voor je zaak, horecapersoneel, terras, koffie, bier en ook voor starters in de horeca heeft Misset Horeca een update. De nieuwsbrieven bevatten trends, kennisartikelen, nieuws, handige tips en inspiratie van collega's.

Schrijf je gratis in!