Zalm meest aangeboden vissoort op menukaart Scheveningse strandpaviljoens

Zalm meest aangeboden vissoort op menukaart Scheveningse strandpaviljoens

Zalm is ook in 2019 de meest aangeboden vissoort op de menukaart van Scheveningse strandpaviljoens. Dit blijkt uit een onderzoek dat Schuttelaar & Partners uitvoerde in opdracht van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Tot teleurstelling van de stichting blijkt dat bijna een derde van alle visgerechten die door de strandpaviljoens wordt aangeboden bestaat uit zalm, een geïmporteerde vissoort. De meest aangeboden Noordzeevissoorten zijn kabeljauw en makreel, die in respectievelijk 10- en 8 procent van de visgerechten worden aangeboden.

In het menukaartenonderzoek, dat dit jaar voor de vierde keer op rij werd uitgevoerd, zijn de menukaarten van 58 strandpaviljoens langs de Scheveningse Kust onderzocht op aanwezigheid van visgerechten met Noordzeevis. Uit het onderzoek blijkt dat geïmporteerde vissoorten, zoals zalm en tonijn nog steeds het meest worden aangeboden op de menukaarten. Ongeveer één derde van de vis van alle aangeboden visgerechten is afkomstig uit de Noordzee, alle andere visgerechten bevatten geïmporteerde vissoorten. Bij navraag naar de reden waarom weinig Noordzeevis wordt aangeboden wordt de grote populariteit van buitenlandse vissoorten bij de consument als belangrijkste reden genoemd. ‘Alleen daarom al moeten we juist in Scheveningen de Noordzeevis meer bekend maken’, aldus Suzanne van der Pijll, bestuurslid van de Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Zij geeft aan dat: ‘mensen nieuwe smaken moeten leren kennen, een dagmenu is daar bij uitstek geschikt voor’.

Percentage Noordzeevis

Als het gaat om hoofdgerechten met vis, dan is het percentage Noordzeevis uit Scheveningen in de hoofdgerechten met vis nagenoeg hetzelfde gebleven. Waar het percentage Noordzeevis in hoofdgerechten in 2018 lag op 48%, was dat dit jaar 47%. In tegenstelling tot de onderzoeken van eerdere jaren tellen de dorade, zeebaars en inktvis in het onderzoek van 2019 niet mee als Noordzeevis. Uit navraag bij visleveranciers blijkt namelijk dat deze drie vissoorten in bijna alle gevallen gekweekt of geïmporteerd zijn.

Kabeljauw

In het onderzoek is dit jaar naast de hoofdgerechten ook naar andere type gerechten gekeken. Wat betreft de voor-, bij-, ontbijt- en lunchgerechten en maaltijdsalades valt er nog veel winst te behalen in het aanbieden van Noordzeevis. Binnen elk van deze categorieën geldt namelijk dat minder dan een kwart van de visgerechten uit Noordzeevis bestaat. Echter 44 procent van de aangeboden kindergerechten met vis is gemaakt met Noordzeevis. In 79 procent van de gevallen gaat het daarbij om kabeljauw, vaak in de vorm van kibbeling. Stichting Noordzeevis uit Scheveningen ziet verbetering in het aanbieden van verschillende soorten Noordzeevis. Met name bij kindergerechten is dit belangrijk, omdat voedselvoorkeuren al op jonge leeftijd worden gevormd. Mede daarom organiseert de Stichting Noordzeevis uit Scheveningen dit jaar tal van kinderactiviteiten en wordt gewerkt aan een kookboek met recepten voor en door jongeren.

Dagmenu

91 procent van de Scheveningse strandpaviljoens biedt minstens één Noordzeevisgerecht aan op de menukaart. Een dagmenu blijkt een handige manier om meer Noordzeevis aan te bieden, omdat hiermee een vis van het seizoen met een wisselende prijs kan worden gekozen. Ruim 65 procent van de strandpaviljoens die werken met een dagmenu biedt Noordzeevis aan.

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen zet zich in om de vis uit de Noordzee geliefd te maken in de gehele keten; van visser tot consument.