Proefschrift awards 2019: Sommelier, Gastheer, Prijs-Plezier, Wijn-Spijs en Fromager

Proefschrift awards 2019: Sommelier, Gastheer, Prijs-Plezier, Wijn-Spijs en Fromager

De Proefschrift Restaurant Awards zijn maandag 14 oktober bekend gemaakt in de Rai in Amsterdam. Naast Restaurants en Chefs van het Jaar zijn ook prijzen uitgereikt voor de beste sommelier, de beste gastheer, de wijn-spijs specialist, prijs-plezier en beste fromager.

Sommelier van het Jaar

Edgaras Razminas
(Fotograaf: Corina van Manen)

Edgaras Razminas, De Lindehof, Nuenen

Een ware entertainer aan tafel, deze Edgaras Razminas. Hij is al ruim zes jaar onderdeel van het team van Soenil Bahadoer van de Lindehof en daarmee een echte #Lindeboy, zoals Bahadoer zijn teamleden altijd benoemd. Razminas komt uit Litouwen.


Gastheer/Gastvrouw van het Jaar

Wine Spectator

Randy Bouwer, Zarzo, Eindhoven

Gastheer én sommelier bij Zarzo in Eindhoven. Bijna op eigen benen samen met chef Lars Albers. Maar ondertussen al dik 4 jaar met plezier aan het werk in Eindhoven.


Wijn Spijs Specialist van het Jaar

Milton Verseput
(Fotograaf: Stijn Ghijsen)

Milton Verseput, Olivijn, Haarlem

Milton Verseput kwam in juli 2018 werken bij Olivijn in Haarlem. Het piepjonge restaurant van Menno Post. Verseput kwam over van De Vrienden van Jacob op Landgoed Duin en Kruidberg. Merlet en De Bokkedoorns waren vorige werkgevers van deze Wijn-Spijs specialist. In 2014 kreeg Milton Verseput van Van Lissum de prijs voor Talentvol Sommelier.


Prijs Plezier Restaurant van het Jaar

‘t Molenhuys, Rijkevoort

’t Molenhuys is van Yolande en Jos Vesters. De menu’s die Yolande kookt, zijn vriendelijk geprijsd: drie gangen voor 37 euro, vier gangen voor 47 euro. Tot 7 gangen voor 79 euro. De zaak is aangesloten bij Euro-Toques Nederland.


Wijnkaart van het Jaar

Francois Geurds

FG Restaurant, Rotterdam

FG restaurant van François Geurds krijgt de award voor Wijnkaart van het Jaar 2019. Dit tweesterrenrestaurant presenteert niet alleen wijn-arrangementen bij de menu’s maar heeft ook een bekroonde wijnkaart. Tot afgelopen zomer was Alain Rosier verantwoordelijk voor deze wijnkaart. De wijncollectie van FG Restaurant, toegekend met een Best of Award of Excellence van Wine Spectator, beslaat 1.112 wijnen.


Fromager van het Jaar

Laura Ueberschaer van Restaurant Joann in Enschede

'De eerste echte kaas waarmee ik in aanraking kwam was een plakje Appenzeller die mijn moeder als kind bij mij op brood legde. Dan herinner ik me een ongelooflijk rominge Triple-creme op de verjaardag van een vriendin van mijn ouders. Vanaf dat moment was ik verloren in de kaaswereld', aldus Ueberschaer.