Amarone* heeft Sommelier van het Jaar GaultMillau 2020

Amarone* heeft Sommelier van het Jaar GaultMillau 2020
Jan van Dobben en Yoshiko van Dobben-Takayama

Wat een mooie opsteker voor Yoshiko Takayama van Amarone in Rotterdam. Ze is maandag 2 december 2019 door GaultMillau verkozen tot sommelier van het jaar. Het restaurant dat ze samen met partner Jan van Dobben runt moest in augustus noodgedwongen (tijdelijk) sluiten na een brand.

Jan en Yoshiko hopen eind januari sterrestaurant Amarone weer te kunnen heropenen, zo vertellen ze op het podium bij GaultMillau.

Uit het juyrapport van GaultMillau:

‘De rol van een sommelier is er één die bij velen tot de verbeelding spreekt. Men realiseert zich vaak niet wat een uitdagend beroep dit is. Een evenwichtige kaart, voorraadplanning, aankoopbeleid en een feilloze organisatie zijn slechts enkele zaken die belangrijk zijn. Een sommelier moet vooral kunnen aanvoelen wat de gast wil en wat binnen het budget past.

Daarnaast is blijven studeren om zo op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op wijngebied een vereiste. In Rotterdam vinden we een koningskoppel. Een restaurant waar de chef en sommelier niet alleen op de vloer maar ook daarbuiten een koppel vormen. Yoshiko Takayama is een waar talent en dat heeft ons niet onberoerd gelaten. Zij selecteert en schenkt de wijnen in restaurant Amarone in Rotterdam en is onze Sommelier van het Jaar 2020.’

Yoshiko Takayama viel al eerder in de prijzen bij GaultMillau. In de gids van 2015 wordt ze genoemd als Wijn-Spijs specialist van het Jaar.