De Vault Bar heeft zeer zeldzame whisky's bemachtigd

De Vault Bar heeft zeer zeldzame whisky's bemachtigd
Port Ellen 39 Years Untold Stories

De Vault Bar in Waldorf Astoria Amsterdam heeft twee van de meest exclusieve single malt Schotse whisky's ter wereld bemachtigd. De uiterst zeldzame The Dalmore 40YO en Port Ellen 39 years Untold Stories. Beide whiskys worden veelal door verzamelaars en investeerders gekocht, nu kunnen liefhebbers ze per glas bestellen in de Vault Bar.

De The Dalmore 40YO 42% ABV is een absolute topwhisky van het exclusieve huis The Dalmore. Port Ellen 39 Years Untold Stories is zo mogelijk nóg exclusiever: er zijn wereldwijd maar 1500 flessen beschikbaar, waarvan er nu drie in de Vault Bar staan.

De Vault Bar is geselecteerd als The Dalmore flagship whiskybar in Nederland. Dat betekent dat alleen op deze locatie, in Waldorf Astoria Amsterdam, hun aged malt whisky’s per glas worden aangeboden.

The Dalmore koestert de steeds schaarser wordende goede aged whisky’s – tussen de 25 tot 50 jaar - en beschikt over de oudste voorraad van de Schotse Hooglanden. De absolute topwhisky in de collectie is The Dalmore 40YO 42% ABV.

Volgens Richard Paterson, Master Blender en ‘the nose’ van The Dalmore, is dit een groots meesterwerk, of zoals hij het uitdrukt: 'A tapestry of tantalizing delight'. De bijzondere rijping in unieke vaten zorgt voor een buitengewone soepele whisky met vele complexe lagen.

Voor wie (nog) niet toe is aan de uiterst exclusieve Dalmore 40 jaar zijn er aantrekkelijke alternatieven, zoals een Dalmore whisky flight (70 euro), bestaande uit 12YO, cigar malt & King Alexander III. Ook kan een privé masterclass worden geboekt, inclusief whisky flight en food pairing.

Port Ellen 39 Years Untold Stories

Port Ellen behoort tot de meest prestigieuze ‘ghost distilleries’: distilleerderijen die niet meer produceren en een steeds zeldzamer wordende collectievoorraad op de markt brengen. In 1983 werd de laatste whisky gestookt in de Port Ellen distilleerderij op het Schotse eiland Islay.

Naarmate de voorraad slinkt, wordt Port Ellen whisky steeds gewilder als verzamelobject. De collectie Untold Stories behoort daarbij tot het hoogst bereikbare. De meerwaarde van deze serie zit in de wijze waarop de vloeistof na de distilleerfase wordt opgesplitst voor het rijpingsproces, waardoor de kwaliteit van de uiteindelijke whisky naar een hoger niveau wordt getild.

Van de Port Ellen 39 years Untold Stories zin wereldwijd slechts 1500 flessen beschikbaar, de Vault Bar heeft uit de allerlaatste voorraad ter wereld drie flessen weten te bemachtigen. De verpakking van deze whiskey lijkt te zijn gemaakt voor de Vault Bar, met de wand vol privékluisjes van de voormalige bank die hier vroeger huisde. Die verpakking is als een kluis en kan alleen ontsloten worden door middel van twee unieke sleutels.