Bouw locatie hotel Maritim in Amsterdam-Noord in januari hervat

Bouw locatie hotel Maritim in Amsterdam-Noord in januari hervat

De soap rond de bouw van de Y-Towers in Amsterdam-Noord, waar hotel Maritim de grootste gebruiker van gaat worden, duurt al ruim twee jaar. Nadat vorig jaar oktober de hoofdaannemer van de bouwplaats werd geschopt, heeft de nieuwe eigenaar van het project ook een nieuwe aannemer gevonden. En die gaat in januari 2020 verder met de bouw.

Het Y-Towers Complex, vlak naast de A’dam Toren met hotel Sir Adam, bestaat uit twee wolkenkrabbers: een 110 meter hoge hoteltoren waarin congreshotel Maritim zich met 579 kamers en tientallen vergaderzalen moet vestigen en een iets lagere woontoren met 170 appartementen en 100 shortstay-appartementen.

De eerste paal werd al in 2017 geslagen. Maar sinds oktober vorig jaar ligt de bouw stil na een knetterend conflict tussen opdrachtgever Oviesa Torena en aannemer Züblin.

De bouwkuip en de fundering waren op dat moment net klaar en de aannemer was bezig met de bouw van de vloeren voor de tweelaagse parkeergarage onder het complex.

Stijgende kosten door bouwwoede

Het conflict met Züblin ging over geld, meldt Het Parool. Na het slaan van de palen en de opbouw van de kelderverdiepingen bleek dat het werk door snel stijgende kosten voor bouwvakkers en bouwmaterialen – een gevolg van de enorme bouwwoede in Nederland – niet tegen de afgesproken kosten kon worden uitgevoerd. Een poging om het project te versoberen, liep op niets uit.

Toen Züblin alsnog meer geld vroeg, werd de bouwer in oktober 2018 per direct van de bouwplaats verbannen. Binnen een week werden alle bouwmaterialen, inclusief voertuigen en kranen verwijderd. Van een aangekondigde juridische procedure is het nooit gekomen.

Eerder dit jaar nam de Duitse vastgoedbeheerder Union Investment het ontwikkelingsproject over van het Oostenrijkse consortium IES Immobilien en Invester United Benefits. En nu meldt Union Investment dat het een Italiaanse aannemer heeft gevonden om de klus verder af te maken.

Oviese Torena, een vehikel van Union Investement, schakelt daarvoor Rizzani de Eccher in Dat bedrijf is in Nederland zo goed als onbekend, maar heeft in Zuid- en Oost-Europa een aantal grote bouwprojecten op zijn naam staan, meldt vaktijdschrift Cobouw.

Y-Towers in 2022 klaar

Dat bedrijf start in januari 2020, de maand waarin het project oorspronkelijk opgeleverd zou worden. Nu is de oplevering gepland voor eind 2022, opening van hotel Maritim wordt voorzien voor begin 2023.

Union Investment investeert ongeveer 460 miljoen euro in het gebouwencomplex. Het geld komt uit het miljardenfonds UniImmo, waarin Duitse particuliere beleggers deelnemen. De Italiaanse aannemer heeft volgens Het Parool getekend voor 245 miljoen euro bouwkosten.

Union Investment investeert al sinds 2006 in onroerend goed in Nederland. In Amsterdam heeft het momenteel tien kantoor- en hotelgebouwen met een totale waarde van 1,2 miljard euro in bezit. Daaronder hotels als Radisson Blu, Crowne Plaza en Motel One.