Gerrit Greveling overleden

Gerrit Greveling overleden
Greveling op de motor voor Chalet Royal. (archief Misset Horeca)

Gerrit Greveling is woensdag 11 december 2019 op 60 jarige leeftijd overleden. De Meesterkok had ruim 20 jaar een eigen sterrestaurant in Den Bosch, Chalet Royal. Ook was Greveling lange tijd voorzitter van de Alliance Gastronomique. In januari van dit jaar werd hij nog president van het Gastronomisch Gilde.

Gerrit Greveling was jarenlang ondernemer en chef van sterrestaurant Chalet Royal in Den Bosch op de locatie waar Edwin Kats nu Restaurant Noble exploiteert. Sinds januari van dit jaar was de Meesterkok president van het Gastronomisch Gilde. In dit gilde gingen de Meesterkoks en het Koksgilde op.

Goede vriend en horecaman Leon IJpelaar noemt het verlies 'onwerkelijk.'  'Maandag is hij nog gedotterd. Hij overleed woensdag thuis. Eerder die dag waren we nog samen naar het afscheid van Willem-Jan Klomp geweest. Hij wilde na de dienst niet mee nar de condoleance omdat hij zich niet goed voelde. Hij was natuurlijk nog maar net ontslagen uit het ziekenhuis...' Greveling postte vanuit het ziekenhuis nog op Facebook: 'superafdeling, op het eten na...'

Afscheidsdienst 19 december

Donderdag 19 december is er om 13.30 uur een afscheidsdienst in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Branchegenoten die afscheid willen nemen van Greveling zijn daarbij van harte welkom, zo laat de familie weten. De uitvaart nadien is in besloten kring.

Gerrit Greveling overleden dood

Greveling laat zijn echtgenoot Corry van Doren achter. Zij heeft twee kinderen uit een eerdere relatie en Gerrit en zij genoten samen van de kleinkinderen.

Greveling (midden) als jurylid op de Horecava 2019

Gerrit Greveling

Gerrit Greveling was bijna 22 jaar eigenaar en chef van Chalet Royal in Den Bosch. In de zomer van 2011 stopt hij met zijn restaurant; Edwin Kats ging later in hetzelfde pand van start met restaurant Noble. Inmiddels ook in bezit van een Michelinster.

Greveling was met zijn zaak aangesloten bij de Alliance Gastronomique; de laatste jaren van zijn ondernemerschap als restaurateur was hij tevens voorzitter van deze restaurantvereniging.

Greveling hing zijn koksbuis niet aan de wilgen toen hij stopte met Chalet Royal. Hij was nog bijna vier jaar horeca manager van golfbaan The Dutch. Naast zijn rol bij het Gastronomisch Gilde was hij ook nog culinair manager bij cateraar MPS.

Reacties op het overlijden van Gerrit Greveling

SVH
'Helaas voor de tweede keer verdrietig nieuws binnen een week tijd. We zijn geschokt en diep geraakt door het plotselinge overlijden van onze SVH Meesterkok Gerrit Greveling (60). Gerrit behaalde in 1986 zijn SVH Meestertitel. We kennen Gerrit als een vakman die zich altijd heeft ingezet voor het vak. De laatste jaren als voorzitter van het Gastronomisch Gilde, altijd op zoek naar verbinding. Maar Gerrit was vooral een patron-cuisinier: prachtige zaken heeft hij opgezet en ieder was welkom voor raad en advies. Kennis en liefde voor het vak delen: dat deed hij ook in zijn rol als voorzitter van Alliance Gastronomique.'

Martin van Bourgonje (Merlet*, Schoorl)
'Vorig jaar mochten wij van jury lid Gerrit greveling nog de gouden koks muts ontvangen. En nu is hij er niet meer. Vaarwel vriend.'

Hans van Wolde
'Vreselijk..'

Randy Bouwer
De bekendmaking van onze nieuwe zaak Vigor en de aankondiging daarvan vandaag zorgen voor een lach en een traan...Het onverwachte en veel te vroege afscheid van Willem-Jan Klomp en nu van Gerrit Greveling heeft mij/ons diep geraakt. Onze gedachten zijn bij en gaan naar de naasten.

Gastronomisch Gilde
'Met groot verdriet en diepe verslagenheid delen wij onze leden mee dat wij hedenmorgen kennis hebben genomen van het overlijden van onze voorzitter en bevlogen vakgenoot, Gerrit Greveling (60). Gerrit was een toegewijde chef en maakte veel reizen die een inspiratiebron voor zijn kookstijl vormden. Zijn lange staat van dienst in de horeca is niet onopgemerkt gebleven. In 1986 was hij de jongste SVH Meesterkok van die tijd en in 1998 werd hij beloond met een Michelinster. Met grote toewijding heeft Gerrit zich ingezet voor ons mooie Gilde. Zo speelde hij een bijzonder actieve rol in de herpositionering van de vereniging. Gerrit was zeer betrokken bij de besluitvorming van diverse ontwikkelingen en dacht daarbij voortdurend vanuit het oogpunt van onze leden, partners en relaties. Wij zullen Gerrit herinneren als iemand die ontzettend gepassioneerd was over zijn culinaire projecten en daarnaast altijd de tijd nam om mee te denken over bepaalde kwesties binnen de vereniging. Zijn innemende persoonlijkheid en positieve enthousiasme zullen we missen.’

Ricardo Eshuis (SVH)
'Wat een mooie man is heengegaan. Scherp discussiëren over het vak, de meesterproef voor meesterkoks, het belang van de bediening en op de horecabeurzen altijd even een momentje. Ik zal je missen.'

Ad Janssen
'Een goede collega Meesterkok, een warm, bevlogen mens is veel te jong van ons heengegaan. RIP Gerrit.'