Norman Mazel werkte tot voor kort bij koffiehandelaar Douqué in Amstelveen. Afgelopen weken slaagde hij in Indonesië voor de cursus Q Processing Professional, waarmee de tripel een feit was.
Overigens zijn de koffiecertificaten voor het mogen keuren en beoordelen van koffie drie jaar geldig. Er zijn wellicht mensen die de drie certificaten op verschillende momenten hielden, maar slechts 29 waren op één moment voor alle drie gecertificeerd. Op dit moment houden wereldwijd 26 mensen de drie hoogste certificaten.
Een Q Grader is bekwaam in het keuren en beoordelen van koffie van het betreffende ras (arabica of robusta). Q Processing is een cursusprogramma waardoor deelnemers op een wetenschappelijke en technische manier naar de koffieketen laat kijken.
Van Q Processing bestaat een nog hoger niveau (Expert), maar daar is nog niemand voor geslaagd. Waar de andere twee niveaus in een week worden gegeven, beslaat het Expertniveau een heel jaar.
'Ik ben trots dat ik dit bereikt heb’, zegt Norman Mazel. ‘Vooral, en dat klinkt misschien wat opschepperig, dat ik alle drie de initiële weekcursussen (Q Grader Arabica in februari 2015, Q Grader Robusta in december 2016 en Q Processing Professional in december 2019) alsmede de kalibraties (Q Grader Arabica in mei 2018 en Q Grader Robusta in november 2019) in één keer heb gehaald, dus zonder retakes buiten deze weken om.’
Huidige tellers van actieve certificaathouders:
- Arabica Q Graders: 6963 (waarvan ongeveer 450 in Europa)
- Robusta Q Graders: 320 (waarvan slechts 40 in Europa)
- Q Processing Level 1 – Generalists: 745
- Q Processing Level 2 – Professionals: 571 (waarvan slechts 26 in Europa)
- Q Processing Level 3 – Experts: 0