Parijse horeca mist fors deel omzet door stakingen in Frankrijk

Parijse horeca mist fors deel omzet door stakingen in Frankrijk

De aanhoudende stakingen in Frankrijk treffen de horecabedrijven in het land hard. Met name de horeca in Parijs mist een fors deel van haar omzet door de stakingen die nu al twee weken duren.

Wegverkeer en openbaar vervoer zijn in Frankrijk al twee weken lang flink verstoord.

Vooral de hotels en restaurants lijken klappen te krijgen. De Franse horeca-federatie meldt dat hotels in Parijs sinds 5 december 30 procent minder omzet hebben gedraaid, cafés 40 procent minder en restaurants boeken zelfs de helft minder omzet dan normaal in deze tijd van het jaar.

Ook de winkels in de hoofdstad laten een omzetdaling zien van 30 procent. Data voor de rest van het land zijn er nog niet. Het is niet voor het eerste dat de Parijse horeca het zwaar te verduren heeft. Ook na de aanslagen in Parijs in 2015 leed de horeca flink omzetverlies.

Stakingen in Frankrijk 2019

De Fransen protesteren tegen de geplande pensioenhervormingen van president Macron. Zijn regering wil de pensioenleeftijd opschroeven naar 64 jaar.

De omvang van de demonstraties lijkt toe te nemen en steeds meer sectoren sluiten zich erbij aan. Deze week voegden medewerkers van ziekenhuizen, de advocatuur en Air France zich bij de actievoerders. Eerder deze week werd uit protest bij 100.000 woningen en kantoren de elektriciteit tijdelijk afgesloten.

De regering-Macron houdt vooralsnog voet bij stuk. Macron blijft erbij dat het huidige pensioenstelsel oneerlijk is en het land in de schulden stort.