Jasper van Almenkerk overleden

Jasper van Almenkerk overleden

Jasper van Almenkerk (1944) is vrijdag 10 januari 2020 overleden. Van Almenkerk was ruim 35 jaar lang betrokken bij vakwedstrijden voor de horeca. Ook verrichte hij veel werk voor de SVH Meestertitels.

SVH herdenkt hem als een echte vakman en een regelaar. ‘Hij heeft zich altijd ingezet voor de horeca, de SVH Meesters en de leerlingen. Jarenlang was Jasper onvermoeibaar als het ging om het organiseren van het NK horeca, het SVH jaardiner of het afnemen van SVH Meesterproeven. Velen hebben hun carrière dankzij de betrokkenheid, inzet en alles wat Jasper voor elkaar wist te krijgen, een boost kunnen geven: iets waar wij Jasper altijd dankbaar voor zullen zijn.’

Van Almenkerk trad in 1972 in dienst als keukenconsulent voor Noord-Holland bij het SVH Leerlingstelsel. Naast het organiseren van vakwedstrijden was van Almenkerk ook verantwoordelijk voor de afnames van de Meesterproeven. Hij heeft vele chefs de Meesterkoktitel mogen verlenen. Eerst nog Meestergastronoom en deze titel werd later vervangen door Meestergastheer en Wijnmeester.

Voorvechter van vakmanschap

Van Almenkerk stond bekend als een hoffelijk en sympathiek voorvechter van het vakmanschap in de horeca. Dit noteerde Misset Horeca bij zijn afscheid van het Horeca Branche Instituut in 2007.

Na zijn ‘afscheid’ in 2007 bleef hij actief voor de branche. Van Almenkerk beheerde het secretariaat van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks en de Stichting Ambachtelijke Meesterschap.

Jasper van Almenkerk was nationaal en internationaal lang bij de organisatie van vakwedstrijden betrokken tot en met wat de WorldSkills in Londen in 2011. Hij trad ook vaak op als jurylid.

Skills Masters en Skills Heroes

Jasper was via de Stichting Vakopleiding Horeca (SVH) voor WorldSkills Netherlandd als internationaal jurylid bij menig wereldkampioenschap betrokken, maar hij was ook gepassioneerd projectmanager bij de opzet van de eerste EuroSkills wedstrijd voor jonge koks en de nationale vakwedstrijden Skills Masters en Skills Heroes.

De organisatie van de wordskills: ‘Hij was een ‘grand monsieur’, een op-en-top gentleman en gastheer tot in de vezels van zijn bestaan. Hij die nooit zijn stem verhief, maar verbaal iedereen rustig, scherp en zeer gemeend zijn of haar aandacht gaf.’