De Librije wint weer Restaurant Award. Wie nog meer?

De Librije wint weer Restaurant Award. Wie nog meer?
Nelson Tanate, Thérèse Boer, Stefan de Wilde, Jonnie Boer.

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards van Heerlijk.nl zijn bekend. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije*** (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Nederland' en bereikt daarmee een unieke positie. .

De Librije van Jonnie en Therese boer is hiermee namelijk de enige ongeslagen winnaar in een categorie van de Restaurant Awards.

In zeven van de twaalf categorieën stemden chefs identiek als vorig jaar. In de categorieën Beste Fromager van Nederland, Beste Biologische Restaurant, Beste Groenterestaurant, Beste Restaurant, Beste Wijnrestaurant, Beste Visrestaurant en Beste Vleesrestaurant blijft de award toebehoren aan hetzelfde restaurants als in 2019.

Beste Nieuwkomer

Het nog maar net geopende Alma (Oisterwijk) van van Wouter van Laarhoven en Malou Hagenaars is als onbetwiste winnaar uit de bus gekomen in de categorie Beste Nieuwkomer. Deze nieuwe culinaire parel van voormalig sterchef Wouter van Laarhoven opende november 2019 haar deuren.

Video: Wouter van Laarhoeven over Alma

Twee awards voor Zarzo

Het gebeurt niet vaak dat een restaurant in meer dan één categorie wint in hetzelfde jaar. Alleen De Librije slaagde er in 2015 en 2016 in om awards in twee categorieën te winnen.

Dit jaar is deze prestatie geleverd door het Eindhovense Zarzo*. Het restaurant is verkozen tot zowel: Beste Wijnrestaurant als Beste Prijs/Kwaliteit restaurant.

Alle winnaars Restaurant Awards 2020

Beste Restaurant
Winnaar: De Librije***
Andere genomineerden: Inter Scaldes*** (Kruiningen), Zarzo* (Eindhoven), Pure C** (Cadzand-Bad), De Treeswijkhoeve** (Waalre).

Beste Groenterestaurant
Winnaar: Bolenius* (Amsterdam)
Andere genomineerden: Niven* (Rijswijk),  Pollevie (Den Bosch), De Nieuwe Winkel (Nijmegen), De Kas (Amsterdam).

Beste Aziatische Restaurant
Winnaar: Mei Wah (Eindhoven)
Andere genomineerden: O&O* (St. Willebrord), Yamazato* (Amsterdam), Taiko (Amsterdam), Asian Glories (Rotterdam).

Beste Vleesrestaurant
Winnaar: The Roast Room (Amsterdam)
Andere genomineerden: CEO Baas van het Vlees (Rotterdam), Hofstede de Blaak (Tilburg),
De Librije*** (Zwolle), Rauw (Amersfoort).

Beste Prijs/Kwaliteit
Winnaar: Zarzo* (Eindhoven)
Andere genomineerden: De Burgemeester* (Linschoten), ‘t Klooster (Wijk bij Duurstede), De Loohoeve* (Schoonloo), Perceel* (Capelle a/d IJssel).

Beste Italiaanse Restaurant
Winnaar: Toscanini (Amsterdam)
Andere genomineerden: Mediterraneo (Maastricht), Mario Uva (Wijdewormer), Kazerne (Eindhoven),
La Dolce Vita (Eindhoven).

Beste Visrestaurant
Winnaar: De Kromme Watergang** (Hoofdplaat)
Andere genomineerden: Pure C** (Cadzand-Bad), Zeezout (Rotterdam), Meliefste (Wolphaartsdijk), Inter Scaldes*** (Kruiningen).

Beste Biologische Restaurant
Winnaar: De Kas (Amsterdam)
Andere genomineerden: Choux (Amsterdam), Bolenius* (Amsterdam), De Nieuwe Winkel (Nijmegen), De Kop van 't Land (Dordrecht).

Beste Fromager
Winnaar: Fred** (Rotterdam)
Andere genomineerden: 212* (Amsterdam), Bij Jef* (Den Hoorn, Texel), Kaatje bij de Sluis* (Blokzijl), De Bokkedoorns** (Overveen).

Beste Wijnrestaurant
Winnaar: Zarzo* (Eindhoven)
Andere genomineerden: Inter Scaldes*** (Kruiningen), Da Vinci* (Maasbracht), Ciel Bleu** (Amsterdam), De Treeswijkhoeve** (Waalre).

Beste Nieuwkomer
Winnaar: Alma (Oisterwijk)
Andere genomineerden: Doyy (Eindhoven), Vandal (Rotterdam), Beluga* (Maastricht), Codium (Goes).

Meest Romantische Restaurant
Winnaar: Inter Scaldes*** (Kruiningen)
Andere genomineerden: Château Neercanne (Maastricht), Ciel Bleu** (Amsterdam), De Loohoeve* (Schoonloo), Vinkeles* (Amsterdam).

De Restaurant Awards worden sinds 2015 jaarlijks uitgereikt aan de beste restaurants in twaalf verschillende categorieën. De winnaars worden bepaald aan de hand van de stemmen van vijfhonderd chefs. Deze chefs worden geselecteerd aan de hand van de prominente gidsen: Michelin, GaultMillau en Lekker. De chefs zijn vrij in het stemmen, hierdoor maakt ieder restaurant in Nederland kans op een award.