Horecabrains bevriest lidmaatschap in verband met coronavirus

Horecabrains bevriest lidmaatschap in verband met coronavirus
Horecabrains: Martijn Veen, geflankeerd door zoons Jeroen (l) en Tom.

Brancheorganisatie Horecabrains bevriest tijdelijk het lidmaatschap van haar leden. 'Vanwege de crisis met het coronavirus moet je laten zien wat je aan elkaar hebt. Wij willen daarin het goede voorbeeld geven.'

'We zijn amper één week sinds de verplichte sluiting verder en de crisis met het coronavirus hakt er duidelijk in, aldus Jeroen Veen van horecaondernemersnetwerk Horecabrains.

De voorman vindt dat je juist in deze tijd moet laten zien wat je aan elkaar hebt. Om het juiste voorbeeld te geven, bevriest Horecabrains het lidmaatschap voor de periode dat de horeca is gesloten. Een druppel op een gloeiende plaat wellicht, maar: 'We doen dit om een voorbeeld te stellen naar alle andere partijen', aldus Jeroen Veen.

'Als jarenlange afnemer mag je iets verwachten van je leverancier, je bank en de overheid. Van veel leveranciers zien we het goede voorbeeld en ook de grote brouwerijen voegen daad bij woord. Zij pakken deze crisis samen met de ondernemers op.

In gesprek om kosten te besparen

Maar dat het nog niet overal het geval is, steekt Veen. 'Kijk bijvoorbeeld naar het bankwezen. De ene bank stelt weliswaar de afbetaling met zes maanden uit, maar laten de rente staan. Terwijl een andere bank juist weer beide opschort.

Horecabrains roept  daarom op om zoveel mogelijk in gesprek te gaan en te zien waar je kosten kunt besparen. 'Zo is organisatie Buma/Sena er eentje die je niet hoeft te betalen als je zaak gesloten is. Dus dit bedrag kan teruggevraagd worden. Kijk ook kritisch naar bepaalde verzekeringen.'

Voor ondernemers die in de knel dreigen te komen met de huur heeft Horecabrains een voorbeeldbrief op hun site staan, waarin wordt gevraagd om de borgstelling om te zetten in huur voor de komende maanden. Veen: 'Dit vergroot de liquiditeit op de korte termijn en na de crisis kan er weer worden overgegaan naar normale huurbetaling. Hierin heb je dan niet per se één verliezer.'


Schrijf gratis in voor thema updates

Misset Horeca stuurt regelmatig updates per mail over belangrijke thema's voor de horeca-ondernemer: interieur voor je zaak, horecapersoneel, terras, koffie, bier en ook voor starters in de horeca heeft Misset Horeca een update. De nieuwsbrieven bevatten trends, kennisartikelen, nieuws, handige tips en inspiratie van collega's.

Schrijf je gratis in!