Burgemeester Buma opent restaurant Oan Tafel van Geert-Jan Vaartjes

Burgemeester Buma opent restaurant Oan Tafel van Geert-Jan Vaartjes

Door een paar klompen bij de voordeur te zetten, heeft burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma, afgelopen woensdag Oan Tafel in Wergea geopend. Het restaurant, opgezet door chef Geert-Jan Vaartjes zet in op 80 procent streekproducten en ook 80 procent groenten.

Restaurant Oan Tafel is opgezet door chef-kok Geert-Jan Vaartjes, gastvrouw Aaltsje de Boer en ondernemer Hylke Tholen.

Bij Oan Tafel wordt duurzaam gekookt, met zoveel mogelijk gebruik van lokale seizoensproducten en volgens het 'no waste-beginsel'. Zo worden bijvoorbeeld de oestersaus en vissaus zelf gemaakt van oesters en makreel uit de Noordzee.

Maar ook gaan de chefs aan de slag met diverse soorten onkruid. Niet alleen van voedsel wordt verspilling tegengegaan, ook in het interieur komen veel hergebruikte materialen terug.

Er wordt gewerkt met het 80/20 principe. Dit betekent dat 80% van wat wordt geserveerd van streekproducten komt, en 20% uit de rest van de wereld. Maar ook dat 80% van de gerechten uit groenten en 20% uit vlees of vis bestaat. Bij de opening is een verrassingsmenu met smaken van over de hele wereld geserveerd. Hieronder filet Americain van Friese waterbuffel met gerookte buffelyoghurt en op Koreaanse wijze bereide kip in karnemelk.

Winnaars in de watten

Geert-Jan Vaartjes was zelf niet bij de opening. De chef verblijft met zijn gezin in Vietnam, waar hij executive chef van Anantara in Hoi An is. Door het coronavirus kon hij niet tijdig naar Nederland komen.

Oan Tafel, WergeaOm de opening luister bij te zetten, hebben de ondernemers via social media een oproep gedaan iemand op te geven die een volledig verzorgd diner verdiende. Uit de vele aanmeldingen is iemand gekozen, die een ultieme avond in het nieuwe restaurant cadeau kreeg.

De winnaars zijn opgehaald met een luxe auto, waren als gasten aanwezig bij de opening, waarna een zesgangenmenu voor hen is gekookt door het team van Oan Tafel, onder leiding van chef Tom Zwerver.