Voormalig sterchef Fred Böhnke overleden

Voormalig sterchef Fred Böhnke overleden

Voormalig sterchef Fred Böhnke is dit weekend overleden. Böhnke werd 78 jaar. De chef had van 1987 tot 2001 een Michelinster voor zijn restaurant Het Koetshuis Schuttersveld in Enschede.

Fred Böhnke was ruim 35 jaar eigenaar van sterrestaurant Het Koetshuis Schuttersveld in Enschede. Hij stopte met deze zaak in 2009, toen hij 67 was. De kredietcrisis van destijds zorgde voor een omzetval.

In de jaren 90 behoorde Fred Böhnke - een selfmade kok - tot de allerbesten in zijn vak, kort achter de grootheden Hermsen, Helder en Mertens. In 1994 behaalde hij de veertiende plek in de Lekker-gids, zijn hoogste positie. Het is het jaar dat nieuwkomer Jonnie Boer debuteert op plek 81. Restaurant Het Koetshuis Schuttersveld was aangesloten bij de Alliance Gastronomique.

Fred Böhnke

Fred Böhnke begint zijn horecaleven in de jaren 60 als dj/bedrijfsleider bij nachtclub Het Koetshuis in Enschede. Hij wil van kinds af aan kok worden, maar raakt als driejarige bij het vergissingsbombardement op Enschede zwaar gewond aan zijn rechterbeen. Tot zijn zestiende ligt hij met regelmaat op de operatietafel. Zijn ouders krijgen van de doktoren het advies hun zoon niet voor het zware koksvak te laten kiezen. Böhnke gaat naar de kunstacademie, maar rolt toch de horeca in. Bij Het Koetshuis begint hij van lieverlee te koken. Hij is tegelijk dj, kok én uitsmijter. ‘Als er trammelant was aan de deur, werd ik erbij gehaald,’ zei de chef in 2009 tijdens een interview met Misset Horeca.

Als de eigenaar wil stoppen met de nachtclub, grijpt hij zijn kans. Hij maakt er een restaurant van. In 1987 verhuist hij naar een ander pand, een ruïne die hij voor €0,5 miljoen oplapt. In datzelfde jaar krijgt hij een Michelinster.

In 2001 verliest hij zijn ster, de klandizie neemt af. In een vergeefse poging een jonger publiek te trekken, moderniseert hij het restaurant in 2004 voor een flink bedrag. Hij is dan 63 jaar. In de Lekker van 2009 zakt Böhnke van de 24e naar de 39e plek.

Böhnke, die bij het sluiten van zijn restaurant al de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, kreeg daarna problemen met zijn gezondheid. Hij werd twee keer getroffen door een herseninfarct. Afgelopen weekend overleed hij. Thuis, in het bijzijn van zijn kinderen.