Fons van Groeningen overleden

Fons van Groeningen overleden

Fons van Groeningen, de oud-eigenaar en oprichter van sterrestaurant Kaatje bij de Sluis en voormalig voorzitter van restaurantvereniging Alliance Gastronomique is zaterdag 26 september overleden. Van Groeningen was een pionier in de culinaire wereld.

Er wordt in besloten kring afscheid genomen van de iconische horecaman Fons van Groeningen die stierf op 77-jarige leeftijd. Onderaan dit bericht staat een link naar een condoleance-pagina voor mensen die een bericht willen achterlaten voor Anneke.

Fons van Groeningen bracht de laatste periode van zijn leven door in een verzorgingshuis. Hij laat echtgenoot Anneke achter. Samen was het ondernemerskoppel eigenaar van Kaatje bij de Sluis. Ook waren ze 24 jaar lid van de Alliance Gastronomique waarvan Fons voorzitter was van 2000 tot 2003.

Fons van Groeningen
Fons van Groeningen

Fons van Groeningen (Groningen, 9 september, 1943) heeft in zijn carrière veel vakmensen opgeleid en begeleid. Zelf leerde hij het vak bij Le Philosophe van Joop Braakhekke in Apeldoorn.

Kaatje bij de Sluis

In 1974 besloot hij voor zichzelf te beginnen en kocht het café van Louvet in Blokzijl, waar hij restaurant Kaatje bij de Sluis startte. Michelin bekroonde het restaurant in 1978 met een Michelinster. In de periode 1992-2003 prijkten er twee Michelinsterren aan de gevel van het restaurant.

Reactie op overlijden Fons van Groeningen

Werner Loens, Michelin
We zullen ons Fons blijven herinneren als een buitengewoon professioneel en uitermate begeesterd gastheer en restaurateur. Fons van Groeningen maakte deel uit van die generatie pioniers die gedurende twee decennia hebben gewerkt aan de opmars van de Nederlandse gastronomie en die op wereldkaart hebben gezet. Veel huidige sterrenchefs hebben héél veel aan die generatie visionairen te danken.

John Beeren, Bokkedoorns
Een echte restaurant icoon is heen gegaan. We zullen zijn opgewektheid missen en bedanken hem voor al wat hij ons heeft gegeven. Op het moment dat ik dit schrijf, ben ik er haast van overtuigd, dat hij samen met Gerard, Joop en vele anderen boven al aan een mooi glas Meursault zit.

Steve van der Ven, voormalig Stan Huygens Journaal, Telegraaf
De vriendelijke lach op het gezicht van deze restauranthouder was een opvallend kenmerk bij zijn omgang met de gasten. Maar het feit dat in zijn ambiance (zaken)mensen hun zorgen konden relativeren, echtelieden hun huwelijk in crisis konden herstellen en zovelen door zijn culinaire toverstaf (weer) verliefd werden op elkaar én op het leven, is zijn belangrijkste erfenis als restauranthouder!

Petro Kools, Da Vinci Maasbracht
Een groot voorbeeld, veel van hem mogen leren

Johan Agricola, voorheen Kasteel Engelenburg, Brummen
Een fantastische gastheer, een inspirerend mens maar bovenal een bijzondere collega en vriend. Een groot gemis voor Anneke maar ook voor vele anderen waaronder wij!

Marc van Gulick, Landgoed Lauswolt, Alliance
Een groot gastheer en inspirerende man, hij heeft van heel Blokzijl Kaatje gemaakt. Gastheer puur sang!

Peter Harkema
Dat gevoel voor Fons’ gastheerschap, ons als jonge mensen culinair en vineus laten ontspannen. Dat was zijn ding. Een gastronomische “professor”. En daarmee zette hij ons in de startblokken om dat mooie vak van restaurateur op te pakken en tot in detail waar dan ook goed uit te voeren. Fons en jij Anneke, waren onze inspirators en meer.

Vanuit Kaatje bij de Sluis

‘We waren de eersten in Nederland die met kwarteleitjes en eetbare rozen werkten’, herinnert oud-chef André Mol van Kaatje zich. ‘Voorheen werd er in de horeca gekookt uit blik of uit de diepvries. Wij gingen vers koken.’ Van Groeningen liep daarnaast voorop in het aanbieden van bijvoorbeeld zeven gangen diners. Dat deed niemand nog in die tijd. Na het behalen van de tweede ster serveerde hij zelfs 18 gangen met amuses uit aan zijn gasten.

‘Het was echt een hele andere tijd’, vult Harald Hovenkamp, de huidige mede-eigenaar van Kaatje bij de Sluis,  aan. Gastheer Hovenkamp werkte vijf jaar bij Van Groeningen. ‘Meerdere gangen, dat deed Fons als een van de weinigen. Als er elders al eens twee gangen werden geserveerd, was het wel klaar. Hij haalde haricots verts op in Frankrijk. Nu denk je: ‘Nou en?’ maar dat zag je toen nergens.’

‘Je leerde dingen echt meteen goed doen van hem, kijk Hovenkamp terug. ‘Er was één manier om iets te doen en zo deed je het. Thérèse Boer heeft er nog gewerkt en Sergio Herman heeft later wel eens gezegd: ‘Bij Kaatje heb ik het licht gezien'.

'Hij legde alle uren vast'

De compagnon van gastheer Hovenkamp, chef Peter Postma, werkte in zijn begin jaren bij Kaatje als souschef bij Van Groeningen. Hij zei in een interview met Misset Horeca in 2017 terug te kijken op een goede leerschool. ‘Hij werkte toen al met een lijst waarop het team de uren bijhield. En ze werden allemaal uitbetaald of gecompenseerd. Niemand werkte voor nop. Ik begon er als sous en werd later chef. Die werkwijze van de urenregistratie heb ik voortgezet. Ik heb altijd alle uren uitbetaald of gecompenseerd. Maar dat vergde wel de nodige administratie.’

Dat Fons en Anneke van Groeningen meesters waren in het zoeken van publiciteit, ervaren Hovenkamp en Postma nog steeds als positief. ‘Blokzijl was een doods stadje, maar Fons heeft Blokzijl echt op de kaart gezet met Kaatje.’

‘Wij staan er ook alweer 15 jaar, maar de basis van Kaatje is door hem gelegd. Voor veel Nederlanders is Blokzijl vooral bekend vanwege Kaatje. Die zijn echt onlosmakelijk met elkaar verbonden.’

Een persoonlijk bericht achterlaten voor Anneke kan op de condoleance pagina voor Fons van Groeningen.