Naarmate een onderneming meer medewerkers heeft, stijgt dat aandeel: het geldt voor bijna twee keer zoveel mkb’ers (52%) als zzp’ers (28%) en loopt op tot driekwart bij ondernemers met ten minste 10 werknemers.
Ruim drie op de vijf mkb’ers verwacht dat de regeldruk de komende 3 jaar nog toeneemt. Deze ondernemers bedoelen dan onder meer strengere regelgeving, vooral rond milieu en duurzaamheid. Ze maken zich zorgen dat nieuwe regels de concurrentiepositie verder onder druk zetten en vinden dat de overheid onrealistische eisen stelt, wat leidt tot onnodige bureaucratie.
Drie op de vijf bedrijven vindt dat de overheid niet genoeg doet om de regeldruk te verlagen, of weten niet waar ze een melding kunnen maken bij onduidelijkheid. Ook zien ondernemers vaak het nut niet in van nieuwe regels.
Regeldruk in de horeca
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zet zich al lange tijd in om de regeldruk in de horeca te verminderen. Dat doen ze in de Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme, die opkomt voor de belangen van de hele gastvrijheidssector.
KHN overhandigde op woensdag 15 januari het Regeldruk Actieplan Horeca aan de Tweede Kamer. Dit plan bevat concrete aanbevelingen om de regeldruk voor horecaondernemers te verminderen en daarmee de horecasector in Nederland te versterken.
Regeldrukactieplan Gastvrijheidssector
De werkgroep Regeldruk werkt nu aan een regeldrukactieplan voor de Gastvrijheidssector. Hierin worden niet alleen de regeldrukproblemen genoemd, maar komen er ook oplossingen. Het is de bedoeling dat deze voorstellen meegenomen worden in de regeldrukplannen van 2026.
Het kabinet wil met het Actieprogramma Minder Druk Met Regels vóór de zomer van 2026 500 regels vereenvoudigen of schrappen. En waar nodig bestaande regels aanpassen en nieuwe regelgeving voorkomen.










