KHN-voorzitter Marijke Vuik: 'We moeten naar minder regels en meer vertrouwen'

KHN-voorzitter Marijke Vuik: 'We moeten naar minder regels en meer vertrouwen'
Marijke Vuik (fotobron: Guus Schoonewille)

Horecaondernemers zijn te veel tijd kwijt aan administratieve verplichtingen en regeldruk.

Laatst sprak ik een collega-horecaondernemer die al jaren een succesvolle zaak runt. Hij vertelde me hoe hij ooit begon met een grote droom: een plek creëren waar mensen zich welkom voelen, waar je de beste koffie in de buurt drinkt en waar mensen elkaar ontmoeten. Maar tegenwoordig, zo zei hij, voelt het alsof hij meer tijd kwijt is aan zijn administratie dan aan zijn gasten. En helaas, zijn verhaal is geen uitzondering.

Steeds vaker hoor ik dit soort verhalen. Ondernemers raken verstrikt in een wirwar van regels die niet aansluiten bij de praktijk. Van ingewikkelde vergunningsaanvragen tot eindeloze administratieve verplichtingen – de regeldruk loopt volledig uit de hand. En dat haalt de energie uit bedrijven die juist zo belangrijk zijn voor een leefbare samenleving.

Het probleem is duidelijk. Onderzoeken en rapporten bevestigen keer op keer dat de regelgeving versnipperd, ingewikkeld en onnodig belastend is. Toch blijven echte oplossingen uit. En dat is jammer, want er zijn genoeg kansen om het beter te doen. Veel (Europese) regels zijn bedacht met grote bedrijven in het achterhoofd, maar worden zonder aanpassing op kleinere ondernemers toegepast. Waarom het mkb belasten met verplichtingen die niet eens voor hen bedoeld zijn?

Kortom, het is tijd voor verandering. En bij Koninklijke Horeca Nederland nemen we graag het initiatief. Binnenkort overhandigen we een rapport aan het kabinet waarin we niet alleen de knelpunten blootleggen, maar ook concrete voorstellen doen. Wij ondernemers zitten namelijk vol met kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk. We weten wat niet, maar ook vooral wat wél werkt.

Wat mij betreft draait het om vertrouwen. Vertrouwen in ondernemers zoals jij en ik, die elke dag keihard werken om hun bedrijf draaiende te houden. Minder regels betekent niet dat we minder verantwoordelijkheid nemen, maar dat we juist meer ruimte krijgen om te doen waar we goed in zijn: ondernemen. Blijf jullie ervaringen dus vooral delen! Alleen samen kunnen we laten zien dat minder regeldruk niet alleen nodig, maar ook mogelijk is.

Marijke Vuik is eigenaar van Biercafé Doerak, Café Het Klooster en Slijterij Hoptic in Delft. Ook is ze organisator van twee bierevenementen in Delft. Ze is sinds 7 maart 2023 voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.