Wiebes: plannen voor opening restaurants in de maak

Wiebes: plannen voor opening restaurants in de maak

Er ligt al een 'prototype' van een regeling om restaurants toch weer open te gooien. Dat zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken). Maar of dat ook kan met genoeg maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moet nog onderzocht worden. Ook moet het nog worden besproken met veiligheidsregio's.

Het Outbreak Management Team (OMT) van virusexperts waar het kabinet zich door laat adviseren, had al aanbevolen om te kijken naar manieren om restaurants toch te openen. Sinds 14 oktober moeten eet- en drinkgelegenheden zeker vier weken de deuren sluiten. Deze maatregel duurt in ieder geval tot medio december. Maar, anders dan cafés en kroegen zouden restaurants waar de 1,5 meter afstand beter bewaard kan worden, eventueel wel open kunnen.

De Tweede Kamer nam ook een voorstel aan van Henk Krol om toch te kijken naar het openen van restaurants die 'coronaproof' zijn: zaken die genoeg hebben gedaan om ervoor te zorgen dat binnen de 1,5 meter afstand wordt gehouden.

Wiebes is daarmee bezig, maar het kabinet worstelt al langer met de vraag wie bepaalt wat een restaurant is en wat een café. Wiebes wil de verwachtingen dan ook temperen. 'Het werk vordert, maar ik kan niet heel goed voorspellen wanneer dat klaar is', zegt de bewindsman. Samen met staatssecretaris Mona Keijzer is hij er 'heel hard mee bezig'.

KHN

heropening restaurantsKHN vindt dat de komende weken slim benut moeten worden om te kijken hoe horecagelegenheden zo snel mogelijk verantwoord open kunnen. Daarom werkt KHN met partners (MKB-Nederland en VNO-NCW) en de diverse ministeries aan een plan met slimme maatregelen hoe de horeca gefaseerd (en gekoppeld aan de routekaart van het kabinet) op een veilige manier open kan. Willemsen: 'We moeten alles op alles zetten om tot een slimmer pakket aan maatregelen te komen zonder telkens aan één knop te draaien: open, of dicht. Er is veel meer maatwerk nodig en de horeca denkt mee in hoe het ook kan. De voorgestelde coronamaatregelentool met specifieke maatregelen per bedrijf is daar een mooi voorbeeld van.' Ook minister Wiebes bevestigde dat vandaag in het debat: 'Het werk vordert, maar ik kan niet heel goed voorspellen wanneer dat klaar is', zegt de bewindsman.

Aangenomen motie lichtpuntje voor de horeca

En eerste lichtpuntje is de vandaag aangenomen motie van Kamerlid Krol, waarin het kabinet wordt opgeroepen te bezien of restaurants die ‘coronaproof’ zijn kunnen worden uitgezonderd van de lockdown. Willemsen: 'We zien deze motie echt als een steun in de rug voor ons slimme maatregelenpakket en de coronamaatregelentool. Wat ons betreft is aan het kabinet om die handschoen samen met KHN zo snel mogelijk op te pakken en vervolgens door te pakken met verantwoorde versoepelingen voor de andere horecabedrijven.'