Restaurant De Limus en bierbrouwer Leroy Brown brouwen 'geen huisbier'

Restaurant De Limus en bierbrouwer Leroy Brown brouwen 'geen huisbier'

Restaurant De Limus in Nijmegen en de Arnhemse bierbrouwer Leroy Brown Brewery hebben samen een bier gebrouwen: Redemption, een saison met onder meer peper, hibiscus en gefermenteerde citroen. 'Maar dit is geen exclusief huisbier. Dit is een collab tussen brouwer en chef.'

Gefermenteerde citroen, hibiscus en Jamaicaanse peper. Dat zijn de smaken waarmee chef Manuel Jansen al langere tijd mee rondliep, figuurlijk dan.

De eigenaar combineert in zijn Nijmeegse restaurant De Limus vaak speciale bieren met zijn gerechten. Nu is er een eigen bier dus. 'Het is een saison geworden.

Dat is een bierstijl met in mijn optiek wat meer diepgang. Als mensen bij De Limus een blond bestellen, maak ik er vaak een saison van. Een ondergewaardeerde stijl vind ik.'

Het nieuwe bier heeft 6,4 procent alcohol en heeft als naam Redemption  meegekregen. 'Een verwijzing ook naar de Jamaicaanse peper die erin zin', aldus Jansen.

'Maar', zo zegt de chef: 'Het is geen 'huisbier'. Daar hoor en lees je meer over, dat het exclusief voor een restaurant gebrouwen is. Dit bier wordt door de brouwer ook zelf verkocht. Zo hebben we er allebei wat aan.'

Leroy Brown Brewery X De Limus

Die brouwer is de Leroy Brown Brewery uit Arnhem. Eigenaar Thijs Tigchelaar: 'Ergens halverwege vorig jaar kwam Manuel al eens bij me met zijn idee.'

'Ik had het hartstikke druk, maar het doosje met die specerijen die hij had gebracht, lag al een tijdje op de plank. En telkens rook ik eraan en telkens wist ik; ik moet er nog wat mee doen.'

Het idee van een 'collab' in plaats van een huisbier, sprak de Arnhemse brouwer aan. 'Dus vervolgens ben ik smaakexperimenten gaan doen met de specerijen door er thee van te zetten. Van de individuele specerijen, maar ook van mixen en dan telkens in afwisselende hoeveelheden.'

Het resultaat is dus de saison Redemption van 6,4%. 'Dat is iets meer dan deze bierstijl normaliter heeft, maar doordat ik de vergisting heb kunnen rekken levert het bij elkaar spannendere smaken op.'

Redemption in assortiment

Het bier is in een kleine oplage gebrouwen, 300 liter. De helft wordt in De Limus uitgeserveerd, de andere helft in de webshop van Leroy Brown en via het netwerk van de brouwer.

Leroy Brown, De Limus, Redemption'Maar de volgende batch staat al op de planning', aldus Tigchelaar. 'Er wordt dus zeker meer van gebrouwen. De komende jaren gaat Redemption in het assortiment.'