ProFri, VCHO en NHG naar het Malieveld: 'Geen Dreun Maar Steun!'

ProFri, VCHO en NHG naar het Malieveld: 'Geen Dreun Maar Steun!'

Het kabinet moet de horecasteun juist nú maximaliseren, niet afbouwen. Dat is de inzet van het protest dat de Horeca Alliantie organiseert op maandag 7 december op het Malieveld in Den Haag.

Volgens de Horeca Alliantie – bestaande uit de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en Nederlands Horeca Gilde (NHG) – is de huidige steun volstrekt onvoldoende om de horeca overeind te houden.

‘Versobering onaanvaardbaar’

Met deze koers zullen duizenden horecabedrijven kopje onder gaan en verliezen ondernemers en werknemers hun bestaanszekerheid, zegt de alliantie. ‘De huidige en toekomstige versobering van steunmaatregelen is voor de gezamenlijke horeca onaanvaardbaar en desastreus.’
De alliantie accepteert dat de overheid maatregelen treft om de verspreiding van corona in te dammen. ‘De horeca verdient echter steun voor haar medewerking; volledige steun en géén doffe dreun.’

8 actiepunten van de alliantie

De Horeca Alliantie bepleit maximale steun voor de achterban met acht actiepunten

  1. Zet de steunmaatregelen NOW, TVL en TOZO onverkort en zonder inperkingen voort. Daarnaast: bied een stoppersregeling en een horeca-specifieke TOA.
  2. Schep voorziening om werknemers tijdelijk te kunnen ontslaan.
  3. Laat het UWV bij ontslag om economische redenen de transitievergoeding uitbetalen.
  4. Schep een steunpunt voor ondernemers die buiten de bestaande regelingen vallen. Te denken valt aan ondernemers die begin 2020 hun zaak openden, de bijzondere positie van DGA’s en andere ondernemers in een uitzonderingspositie die tóch steun verdienen.
  5. Geef steun aan bedrijven die wel geopend zijn (afhalen, bezorging) maar extra kosten hebben doordat werknemers in thuisquarantaine zitten of thuis hun testuitslag moeten afwachten.
  6. Heropen de horeca zo snel mogelijk, gefaseerd en op een verantwoorde en veilige manier.
  7. Heb oog voor de verschillende typen horecabedrijven, zoals hotels, restaurants van klein tot groot, cafetaria’s en cafés, en bepaal per segment welke maatregelen daar moeten gelden.
  8. Kijk bij heropening niet naar het maximaal aantal personen per ruimte, maar per vierkante meter, uiteraard met inachtneming van de regel van anderhalve meter afstand.

Aanmelden

De Horeca Alliantie roept alle horecaondernemers, hun partners én medewerkers op maandag 7 december om 12.00 uur naar Den Haag te komen om deze boodschap ‘luid en duidelijk’ af te geven. Mét mondkapje en afstand. Aanmelden kan via de website van één van de drie verenigingen.