Onderzoek naar ijs in Nederland: mannen bijten, vrouwen likken

Onderzoek naar ijs in Nederland: mannen bijten, vrouwen likken

Tijdens corona is er meer ijs besteld in Nederland, roomijs is het populairst en in Den Haag wordt het meeste ijs gegeten. Dat blijkt uit onderzoek van Deliveroo. En wat is de populairste smaak?

Tijdens de lockdown was er een stijging in het aantal bestellingen van roomijs ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit de cijfers van Deliveroo. Deze stijging was het hoogste in maart, waarbij er 15 procent meer ijs werd besteld. Wel geeft de maaltijdbezorger aan dat vooral Ben & Jerry’s populair was. De gedachte is dat de toename vooral te maken had met het onverwacht mooie weer in maart.

Roomijs populair, waterijsjes niet

Over het algemeen eten Nederlanders het liefst roomijs (40 procent), daarna softijs (30 procent) en sorbetijs (17 procent), zo bleek uit een enquête onder meer dan duizend Nederlanders.

Waterijs staat op de vierde plaats. Slechts 6,4 procent van de ondervraagden gaf aan graag een waterijsje te eten. Voor enkele van de ondervraagden maakt het type ijs niets uit; zij eten ze het liefst allemaal.

Meer frozen yoghurt

Dat de meeste Nederlanders wel van ijs houden, ziet ook Deliveroo terug in de bestellingen. Op basis van bestellingen van het afgelopen jaar neemt het bedrijf sowieso een trend waar in toenemende populariteit van bestellingen van toetjes, en dan met name van ijs. Zo was frozen yoghurt in de afgelopen jaren steeds meer in trek bij bestellingen via Deliveroo, maar sinds corona is deze trend tot een lichte stilstand gekomen.

Likken of bijten?

En hoe eten Nederlanders hun ijs? Een kleine meerderheid van de respondenten gaat voor likken. Het liefst doen ze dit van een hoorntje, en de kiezen voor ijs zonder topping. Er is wel een verschil tussen hoe mannen en vrouwen hun ijs het liefst eten: mannen bijten en vrouwen likken liever aan hun ijs.

Er bleken ook mensen te zijn die helemaal niet zo van ijs houden, dit was bij 10 procent van de ondervraagden het geval, vooral 55-plussers. In de groep 18- tot 24-jarigen houdt bijna iedereen van ijs.

Favoriete smaken van Nederland

Hagenezen staan stipt op nummer een als het gaat om grootste ijsliefhebbers. Zij bestellen het meeste ijs van iedereen, gevolgd door Amsterdammers en Tilburgers. Klassieke smaken blijven het populairst – zo staat pistache ijs op nummer één als ultieme favoriet, gevolgd door stracciatella en chocolade op nummer twee en drie van de lijst.

Meer ijs tijdens lunch

Wel is er qua timing veel veranderd sinds vorig jaar: toen bestelden Nederlanders het liefst hun ijsje laat op de avond, met name in het weekend. Dit jaar ligt de besteltijd veel eerder op de avond, namelijk rond 19:00 uur. Verder is het veel meer een trend geworden om ijsjes te eten op donderdag en vrijdag, en meer tijdens de lunch.

Deliveroo voerde het ijsonderzoek uit in het kader van Wereld IJsdag (19 juli).