Twee cafetaria's in Oss sluiten aan bij Eetwinkel

Twee cafetaria's in Oss sluiten aan bij Eetwinkel
Wesley, Hans en Roy Jordaans. Foto H.S.B. Haaften / Marc van der Kort

Twee cafetaria's in Oss gaan verder onder de vlag van Eetwinkel. Na 46 jaar in het vak sluit ondernemer Hans Jordaans zich aan bij een formule. 'Ik mis het sparren met collega's.'

Restaria Ussen en Restaria de Heihoek in Oss zijn beide vanaf 11 juni onderdeel van de Eetwinkel-club. Anders dan de naam doet vermoeden, zijn de cafetaria’s van Hans Jordaans en zijn zonen Roy en Wesley geen formulezaken. Restaria is de naam die de cafetaria’s al sinds 1988 dragen.

Familiebedrijf

Hans Jordaans begon in 1974 als 14-jarige in de zaak bij zijn broer, de toenmalige snackbar De Heihoek, gevestigd in het gelijknamige winkelcentrum in Oss. Een tweede filiaal volgde in 1980 in Winkelcentrum Ussen. Vanaf 1988 nam Jordaans samen met een compagnon de zaken over. De laatste besloot er twee jaar geleden mee te stoppen, waardoor De Heihoek en Ussen echte familiebedrijven werden. Roy en Wesley – de zonen van Hans – kregen de liefde voor het werk met de paplepel ingegoten. Beide werken vanaf hun twaalfde mee in de zaken en zijn sinds tien jaar mede-eigenaar.

Restaria Ussen. Foto H.S.B. Haaften / Marc van der Kort

Terrassen vergroot

De twee cafetaria’s zijn vergelijkbare zaken, al is De Heihoek wat groter opgezet. Daar is binnen normaliter plek voor 85 gasten. Vanwege de coronaregels kunnen er nu 30 mensen zitten. Op het terras was voor corona plek voor 50 mensen. Dat zijn er nu 30, doordat de ondernemers het terras groter mochten maken. Ussen heeft zowel binnen als buiten plek voor 40. Ook daar is buiten het maximum nu 30.

Beide zaken hebben het op 1 juni, de dag dat de horeca weer open mocht, erg druk gehad. Jordaan: ‘Veel ijs verkocht. En het is goed gegaan, mensen houden zich aan de regels. De afhaal liep ook goed, maar het eetmoment tussen 17.00 en 20.00 uur viel tegen. Mensen hebben toch nog angst om binnen te komen.’ De ondernemers hebben ervoor gekozen om niet aan tafel te bedienen, maar in plaats daarvan met afhaalpunten en buzzers te werken.

Zelfgemaakte producten

Gasten weten De Heihoek en Ussen te vinden vanwege hun uitgebreide assortiment menu’s, broodjes, salades, friet en snacks. Maar waar de zaken echt bekend om staan zijn de zelfgemaakte producten: schnitzels, saté, hachee, hamburgers, maar ook sauzen zoals pindasaus en satésaus worden allemaal gemaakt naar eigen recept.

Verschil na verbouwing

In 2014 is Ussen geheel verbouwd, twee jaar later volgde ook De Heihoek. Er werd meer ruimte, comfortabele zitplaatsen en een warme sfeer gecreëerd. Dit merkte Hans Jordaans direct in het gedrag van zijn gasten. ‘Voor de verbouwing kwamen gasten vooral afhalen, we zagen meteen een groot verschil doordat ze nu vaker bleven zitten om hun maaltijd bij ons op te eten. Mensen zijn erg te spreken over de fijne sfeer in onze zaken. Deze sfeer gaat dan ook zeker niet veranderen, wel krijgen we nog de echte Eetwinkel-uitstraling.’

Restaria Ussen. Foto H.S.B. Haaften / Marc van der Kort

Sparren met collega’s

Als reden voor aansluiting bij Eetwinkel noemt Jordaan het contact het collega’s. ‘We hebben er best lang over nagedacht. We hebben onder meer gepraat met andere Eetwinkel-ondernemers, en gaandeweg werden we enthousiaster. We zijn altijd vernieuwend geweest, maar ik miste toch het sparren met collega’s. De zaken bij ons in de buurt zijn eerder concurrenten. Daarnaast gaan we ook qua uitstraling een stapje hoger, het is moderner.’