Misset Horeca
Misset Horeca
IJssalon van het Jaar uitgesteld: 'Het is niet anders'

IJssalon van het Jaar uitgesteld: 'Het is niet anders'

De IJssalon van het Jaar 2020 wordt niet in 2020 gekozen. De organisatie zegt de genomineerde ijssalons niet op een goede manier te kunnen beoordelen.

IJssalon van het Jaar uitgesteld: 'Het is niet anders'
IJs & Spijs in Haps werd in 2017 uitgeroepen tot IJssalon van het Jaar en is in 2020 weer genomineerd. Foto: Studio38c

Door de huidige coronamaatregelen worden alle evenementen afgelast of uitgesteld. Ook de commissie IJs-vakwedstrijden ziet zich genoodzaakt de race om de titel IJssalon van het Jaar op te schorten. ‘We kunnen de zes genomineerden alleen op een objectieve wijze beoordelen wanneer zij volledig kunnen draaien. Dat is voorlopig niet het geval’, laat wedstrijdvoorzitter Theo Clevers weten.

Twee winnaars in 2021

De winnaar van 2020 wordt bekendgemaakt op IJs-vak 2021, de vakbeurs voor de ambachtelijke ijsbranche die plaatsvindt op 7, 8 en 9 maart 2021 in Evenementenhal Gorinchem. ‘Zo krijgt de winnaar toch de aandacht die hij verdient.’ Na de vakbeurs gaat de wedstrijd IJssalon van het Jaar 2021 van start. Het doel is om de winnaar medio juni van dat jaar bekend te maken. Tot die tijd wordt de winnende ijssalon van 2020 optimaal ondersteund in de promotie van zijn zaak. Met deze oplossing hoopt de wedstrijdcommissie dat ook de winnaar van dit jaar voldoende ruimte krijgt om zijn titel wereldkundig te maken.

Laatste winnaar in 2018

Het verplaatsen van de verkiezing betekent dat er twee jaar achter elkaar geen IJssalon van het Jaar bekend wordt gemaakt. Nadat IJssalon Florence in Nederweert in 2018 tot winnaar werd uitgeroepen, gebruikte de wedstrijdcommissie 2019 als een tussenjaar om de IJsVak-wedstrijden te vernieuwen.

‘IJssector in de schijnwerpers houden’

‘Het is niet anders: we hadden de hele wedstrijd voor dit jaar ook kunnen schrappen’, zegt Clevers. ‘Maar we laten de coronacrisis niet álles verpesten. De situatie is al zuur genoeg voor de ondernemers in onze sector. Na deze crisis moeten we alles aanpakken om de ambachtelijke ijssector in de schijnwerpers te houden.’

Slag om de arm

De wedstrijdvoorzitter geeft wel aan dat dit plan alleen gaat werken als er voldoende tijd is om de zes genomineerden goed te beoordelen. ‘Dat wil zeggen: we moeten ze kunnen bezoeken in een periode dat de ijssalons optimaal kunnen draaien. We weten niet hoe lang deze situatie nog gaat duren. Als het tegenzit, dan gelden er in het najaar nog steeds beperkende maatregelen. Daarom houden we een slag om de arm met deze opzet.’

Genomineerde ijssalons

De zes genomineerden zijn (in willekeurige volgorde): IJsie Prima in Callantsoog, Pinoccio IJs in Heiloo, IJs&Spijs in Haps, Intelligentia Taste Rooms in Eindhoven, Het IJscafé in Nunspeet en De IJssalon Paul Wilderink in Haaksbergen. De finalisten ontvangen ieder een extra promotiepakket, dat ze kunnen inzetten wanneer de tijd en omstandigheden dat toelaten.