IJssalon van het Jaar keert terug in 2020

IJssalon van het Jaar keert terug in 2020
IJssalon Florence in Nederweert werd in 2018 uitgeroepen tot IJssalon van het Jaar, voor de vierde keer. Vlnr: Bart-Jeroen Overveld (juryvoorzitter), Marjo Janssen, Steff Janssen en zijn vriendin Sandra Haex en Marcel Janssen.

Liefhebbers van ambachtelijk ijs kunnen deze zomer weer de IJssalon van het Jaar bezoeken. Dit onderdeel van de IJsVak-wedstrijden keert na een jaar namelijk weer terug. De uitverkiezing van de IJssalon van het Jaar is een jaarlijks hoogtepunt voor de branche en traditioneel de aftrap van het nieuwe ijsseizoen.

De wedstrijdcommissie heeft 2019 gebruikt als een tussenjaar om de IJsVak-wedstrijden te vernieuwen. Het onderdeel ‘Gouden IJscreatie’ viel weg, waardoor er uiteindelijk ook geen IJssalon van het Jaar werd gekozen.

De IJsVak-Wedstrijden zijn in 2020 weer compleet mét nieuwe onderdelen, zo laat het Ambachtelijk IJscentrum weten. De wedstrijden vinden plaats tijdens BakkersVak op 1, 2 en 3 maart 2020 in de Evenementenhal Gorinchem.

Nieuwe opzet IJssalon van het Jaar

De IJssalon van het Jaar keert terug, maar wel met een nieuwe opzet. Voorheen werden de deelnemers die aan de Gouden IJscreatie en de Gouden IJsspatel meededen en de hoogste gecombineerde scores behaalden, genomineerd voor IJssalon van het Jaar. Er is deze keer echter een maximum aantal deelnemers voor beide onderdelen vastgesteld (24). Het is dus goed mogelijk dat niet iedereen aan beide wedstrijden kan meedoen.

Hoe de IJssalon van het Jaar precies wordt bepaald, maakt het Ambachtelijk IJscentrum binnenkort bekend. De winnaar van IJssalon van het Jaar wordt medio juni 2020 gekozen.

Kwaliteit waarborgen

Het maximum aantal deelnemers is vastgesteld om de kwaliteit van de jurering te waarborgen, zegt Jacques Vos, manager van het IJscentrum. ‘Dat doen we om zo secuur mogelijk te kunnen beoordelen. De ervaring leert dat het best lastig is om een goede jury samen te stellen die objectief, op één dag, alles kan beoordelen.’

ijs

De winnende ijscreatie in 2018 van Steff Janssen (IJssalon Florence).

Strijd tussen Meesterijsbereiders

Een nieuw onderdeel van de IJsVak-wedstrijden is een strijd tussen Meesterijsbereiders. Op de eerste beursdag laat het Gilde van SVH Meesterijsbereiders zijn vakmanschap zien en proeven. Ze battelen tegen elkaar in twee wedstrijden. Eén zal gaan om het lekkerste Meesterlijke ijsje. De beursbezoekers vormen de jury.

De tweede wedstrijd is een live battle waarbij SVH Meesterijsbereiders ook de strijd met elkaar aan gaan, maar dan met elk een student aan hun zijde. Ze gaan aan de slag met de inhoud van een mystery box, waarvan ze een sorbet- of roomijsje moeten maken.

Lekkerste kersenijs

Op de tweede dag vindt de Gouden IJsspatel plaats. Deelnemers moeten wel eerst een voorronde overleven. De jury gaat op zoek naar het lekkerste kersenijs op waterbasis (sorbet). Het inlevermoment is op 27 januari. Na deze voorronde blijven 24 genomineerden over, die op de tweede beursdag hun kersenijs nog eens live mogen bereiden. De winnaar van de Gouden IJsspatel wordt diezelfde dag rond 17.00 uur bekendgemaakt.

De Gouden IJscreatie, een live wedstrijd om de mooiste coupe/creatie, vindt plaats op dag drie van de beurs.

IJsontbijt van de Meesters

Het ijsontbijt, tijdens de afgelopen editie op de ochtend van de eerste beursdag, keert ook weer terug als het aan het Ambachtelijk IJscentrum ligt. Vos: ‘Dat was vorige keer voor het eerst. Bezoekers kunnen aanschuiven bij de opening van de beurs, daar kwamen vorig jaar 250 mensen op af.’ Het ontbijt werd verzorgd door Meesterijsbereiders. Of het ijsontbijt daadwerkelijk weer plaatsvindt en op welke dag, is nog niet bekend.

Meer informatie over de IJsVak-wedstrijden, waaronder een inhoudelijke briefing van de voorronde van de Gouden IJsspatel, is binnenkort te vinden op IJscentrum.nl.


Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.