Five Guys opent in Den Haag, maar verzet is in de maak

Five Guys opent in Den Haag, maar verzet is in de maak
Five Guys Eindhoven © Fotopersburo Bert Jansen

Five Guys Burgers & Fries opent binnenkort een vestiging in Den Haag, aan het Spui. Het is de vijfde Five Guys in ons land, en daar is niet iedereen blij mee.

Op dit moment zijn de bouwvakkers nog bezig met het pand aan het Spui in Den Haag, maar volgens Indebuurt.nl gaan de deuren eind mei open.

Voedingscentrum

Het nieuws komt na het dringende verzoek van het Voedingscentrum aan gemeentes om de opkomst van fastfoodzaken een halt toe te roepen. Gemeentes zouden het aanbod in de publieke ruimte gezonder moeten maken. Het Voedingscentrum kwam eind februari al met deze boodschap, maar drong er begin deze maand nog eens extra op aan.

Geen vergunning

Tegerlijkertijd besloot Amsterdam geen vergunning af te geven voor een vestiging van Five Guys vlakbij het Rembrandtplein. De gemeente ziet de keten als ‘schoolvoorbeeld’ van een fastfoodrestaurant. Amsterdam is juist bezig om aanbod van fastfood in het centrum niet verder te laten groeien. Five Guys zegt zelf geen fastfoodrestaurant te zijn, maar onder ‘burgers and beers’ te vallen.

Five Guys in Nederland

De komende jaren ziet de Amerikaanse keten ruimte voor zo’n twintig vestigingen in Nederland. Ons land moet het trainingscentrum worden voor de internationale tak van Five Guys. Het internationale hoofdkantoor staat dan ook in Amsterdam. Op dit moment heeft Five Guys vestigingen in Eindhoven, Utrecht en twee in Rotterdam.

Five Guys telt in totaal bijna 1500 restaurants wereldwijd. Buiten de Verenigde Staten heeft het bedrijf, naast Nederland, vestigingen in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland,  Frankrijk, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Koeweit en Canada.