Ron Blaauw: '2020 gaan we met een knal besluiten'

Ron Blaauw: '2020 gaan we met een knal besluiten'

Chef-kok Ron Blaauw vindt 2020 eigenlijk een 'ruk' jaar maar kijkt toch met interesse terug op wat het jaar de horeca en zijn onderneming aan creativiteit en innovaties heeft gebracht. Op 30 december organiseert hij voor iedereen een online event 'Stay fuckin' positive'.

Natuurlijk is 2020 een jaar om snel te vergeten vindt ook Ron Blaauw. ‘Maar ik hoop wel dat dit jaar ons iets heeft geleerd’, stelt hij. ‘Dat niet alles zo maar vanzelfsprekend is en dat met name de jongere generatie in de horeca, die niet eerder een crisis hebben meegemaakt, ervaart dat er onverwachts ook grote tegenslagen kunnen zijn.’ Ondernemerschap was nog nooit zo belangrijk. ‘Ik vond koken te gek maar ook het ondernemen leuk, dit jaar heeft aangetoond dat je er echt niet meer komt als je alleen in de keuken of het restaurant staat. Je moet naar buiten gaan, creatief zijn, anticiperen, durven en proberen.’

Uitdagend jaar

Zo druk was het met de dinnerboxen.

2020 was ook voor Blaauw een uitdagend jaar. Zo moest zijn restaurant op het dak van warenhuis Hudson’s Bay sluiten, voerde hij een koerswijziging door naar meer Indonesische invloeden in zijn Aziatische restaurants en kleurde hij en passant de keuken van zijn eerste ‘sterren’ Gastrobar op de Sophialaan voor 75% groen. En er was corona.
‘De eerste periode was er een enorme gunfactor waar alle restaurants die voor afhalen open bleven van hebben geprofiteerd. Met daarna een hele mooi zomer met volle terrassen. In de tweede periode was die bereidheid bij de gast er veel minder, terwijl er veel meer restaurants gingen afhalen en bezorgen. Kijkend naar wat er in de zomer in Azië gebeurde was er een tweede golf en lockdown te verwachten. Wij besloten voor het najaar de focus op één ding te hebben, de Gastrobar at Home box.’ De box met een uitgebreide rijsttafel van 15 gerechtjes in een vega, vis of vlees variant van Angus Hermawan, de chef van Gastrobar Indonesia in Ouderkerk a/d Amstel.

Landelijke dekking

Om de box landelijk te kunnen aanbieden werd de samenwerking met ‘Thuis uit Eten’ gezocht. 'In december hebben we met de box een test gedaan bij een grote Albert Heijn op het Gelderlandplein in Amsterdam. In deze eerste pilot waren onze 200 boxen in een mum van tijd uitverkocht. Begin volgend jaar praten we verder. Ik geloof zeker in de samenwerking tussen retailers en restaurants, maar alleen als we zelf de regie kunnen houden. Voor ons eigen ‘at Home’-project zijn we inmiddels naar de 10.000 boxen gegaan.’ De drukte met de boxen heeft als positief effect dat Blaauw veel personeel aan het werk heeft kunnen houden.

Stay fuckin’ positive
Blaauw aan het werk in een online kookseminar.

Zelf heeft hij de laatste maanden van dit jaar tot soms wel twee online kookseminars per dag voor bedrijven gedaan. ‘Dat is ook superleuk om te doen. Wat dat betreft is dit jaar ook wel om over na te denken en eentje van selectie. Laten we eerlijk zijn, zeker in Amsterdam werden aan de lopende band nieuwe horecabedrijven gestart. Iedereen die dacht een ei te kunnen bakken, startte een restaurant. Maar nu zie je dat de goede en creatieve, ondernemende bedrijven overblijven.‘

Positief het jaar uit

Humor en positief zijn twee belangrijke zaken voor Blaauw. Hij ziet het glas eerder halfvol dan halfleeg. ‘Toen we op 1,5 meter opnieuw open mochten heb ik samen met Selwyn Senatori bedacht om met beschilderde paspoppen met leuke teksten de afscheidingen tussen de tafel te maken. Veel leuker toch dan plexiglas.’
Diezelfde humor komt terug op de boxen en bij het event dat Blaauw heeft gepland op 30 december. ‘We laten dit jaar niet zonder ‘knal’ voorbij gaan en organiseren voor iedereen op de voorlaatste dag van het jaar een online event ‘Stay fuckin’ positive’. ‘Ik wil daar nog niet teveel over zeggen. Alleen dat er veel BN’ers bij betrokken zijn met leuke optredens o.a. van Alain Clark, presentatie is in handen van DJ Rob van Someren in het atelier van Selwyn Senatori. En dat iedereen er (digitaal) bij kan zijn. Het event is op 30 december rond 20 uur voor iedereen te volgen op You Tube of via een van de social kanalen van Ron Blaauw of Selwyn Senatori.

2021 stay positive

Het grootste gemis aan deze tijd vindt Blaauw het contact met gasten. ‘Het blijft als horecaman toch onwerkelijk om elke dag op te staan en te gaan koken zonder enig fysiek contact met je gasten. Daar draaide en draait mijn hele leven om. Dat is er nu even niet en dat mis ik, ook privé. Samen met mijn vrouw bij een van onze collega’s gezellig een hapje eten is er ook nu niet bij. Het kijken naar de beleving van gasten en tegelijk het geroezemoes horen van een vol restaurant is toch een van de fijnste ervaringen en die hopen we toch in 2021 weer mee te kunnen maken.’
Voor 2021 staan er vooralsnog geen nieuwe vestigingen op de planning. ‘We krijgen zeker nu heel veel aanbiedingen om ergens een Gastrobar te starten, maar daar ben ik nu niet mee bezig. Ik ga niet meer zoals vroeger als een kip zonder kop rennen naar een nieuw pand zonder de eigen organisatie eerst op orde te hebben. Ook mijn mensen moeten straks weer wennen aan de nieuwe situatie en dan moet je zo min mogelijk onrust creëren. Mijn boodschap voor 2021 is; ‘Vergeet 2020 snel, maar blijf wel de lessen van dat jaar onthouden en laten we allemaal van 2021 weer een positief mooi jaar met ouderwetse restaurantbezoeken van maken!’