Rechter over huurverlaging: horecazaak hoeft maar helft huur te betalen in lockdown

Rechter over huurverlaging: horecazaak hoeft maar helft huur te betalen in lockdown

Twee Haagse cafébazen hoeven nog maar de helft van de huur te betalen tijdens de lockdown. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in de eerste uitvoerige uitspraak over huurvermindering, schrijft het FD. Het vonnis kan grote gevolgen hebben voor restauranthouders, cafébazen en winkeliers elders in het land. Zij kunnen nu gemakkelijker kortingen afdwingen, stellen experts.

'Dit versterkt absoluut de positie van horecaondernemers in onderhandelingen met hun verhuurders', zegt Marie-Louise van Kleef, advocaat bij Blenheim Advocaten. 'Uiteraard is dit goed voor horecaondernemers, maar ook winkeliers geeft dit extra munitie met betrekking tot huurverlaging', stelt vastgoedadvocaat Boris Cammelbeeck van Stibbe. 'Zeker voor de weken waarin ze gedwongen dicht zijn.'

Maarten Poerink, advocaat van Café Aimee, laat in het Financieele Dagblad weten dat horecaondernemers met het vonnis in de hand ook met terugwerkende kracht aanspraak kunnen maken op huurkorting. 'Tenzij er al een corona-regeling voor de volledige periode van de coronacrisis is getroffen, dan zal het lastig zijn', zegt Poerink. Voor de Haagse cafés geldt dat ze een huurverlaging van 50 procent tijdens de lockdown krijgen en van 25 procent van de periode waarin ze om 22.00 uur dichtmoesten.

De zaak was aangespannen door de verhuurder van café Aimée. De particuliere belegger had de twee Haagse cafébazen voor de rechter gedaagd vanwege achterstallige huurbetalingen. Hij eiste dat zij uit hun pand werden gezet. De huurders voerden aan dat zij niet konden betalen vanwege omzetverlies door de coronacrisis.

KHN: ga in gesprek en wijs op vonnis

Koninklijke Horeca Nederland en laat in een reactie weten hurende horecaondernemers aan te raden om in gesprek te gaan met de verhuurder over een verlaging of kwijtschelding van huur tijdens de coronacrisis. Ondernemers die op dit moment met de verhuurder in gesprek zijn over een oplossing over de huurbetaling tijdens de coronacrisis of hierover wellicht al een gerechtelijke procedure hebben lopen, wordt aangeraden om de verhuurder op dit vonnis te wijzen.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.