Rotterdams restaurant wil herbruikbare verpakkingen promoten

Rotterdams restaurant wil herbruikbare verpakkingen promoten

De recente groei van bezorg- en afhaalmaaltijden zorgt voor een enorme toename in het gebruik van wegwerpverpakkingen. Dit is een slechte zaak voor het milieu. De Rotterdamse ondernemers van Jack Bean en PackBack lanceren daarom Re-usable February om het gebruik van herbruikbare verpakkingen te promoten.

Sinds het begin van de corona crisis is het aantal bezorgmaaltijden enorm gestegen. Voor de bezorging van al deze maaltijden is veel verpakkingsmateriaal nodig. Dit zijn bijna altijd wegwerpverpakkingen die slecht gerecycled of hergebruikt kunnen worden.

Re-usable February

Om dit probleem aan te pakken lanceert het Rotterdamse restaurant Jack Bean in samenwerking met PackBack de campagne Re-usable February. Het doel van deze campagne is om aandacht voor het afvalprobleem te krijgen en het gebruik van wegwerpverpakkingen drastisch te verminderen.

Tijdens de actiemaand worden alle bezorgmaaltijden van Jack Bean via Thuisbezorgd standaard in een herbruikbare verpakking verpakt. De consument betaalt hier per gerecht statiegeld voor, wat zij na inlevering van de verpakking weer terugkrijgen. Mede-oprichter Mathijs Huis in ’t Veld van Jack Bean: 'Ik ben heel enthousiast over dit experiment. Het zou toch fantastisch zijn als je bezorgmaaltijd straks altijd in een herbruikbare verpakking wordt geserveerd. Ik hoop en verwacht dat heel veel Rotterdammers dit initiatief zullen omarmen.'

Complex probleem

De missie van Jack Bean is om een duurzame manier van eten voor meer mensen toegankelijk te maken. Het gebruik van wegwerpverpakkingen was hierbij altijd al een achilleshiel en dat is tijdens de corona crisis alleen maar versterkt. Huis in ’t Veld: 'Het kiezen van de juiste verpakkingen is complex. Onze huidige verpakkingen zijn gemaakt van de restanten van suikerriet. Deze verpakkingen zijn composteerbaar, maar belanden in de praktijk alsnog op de vuilverbranding. We willen tijdens Reusable February niet alleen herbruikbare verpakkingen stimuleren, maar ook uitvinden welke wegwerpverpakkingen de minste milieu impact hebben. Plastic kan bijvoorbeeld veel duurzamer zijn dan veel mensen denken.'

Samenwerking PackBack

Reusable February is een experiment van Jack Bean in samenwerking met PackBack. PackBack ondersteunt restaurants bij het stimuleren van herbruikbare verpakkingen. Het bedrijf levert de hele infrastructuur voor het uitleveren, ophalen en reinigen van de verpakkingen.