Avondklok vanaf 21.00 uur - wat moet je doen voor maaltijdbezorging

Avondklok vanaf 21.00 uur - wat moet je doen voor maaltijdbezorging

Sinds zaterdag 23 januari geldt in Nederland een avondklok tussen 21.00 uur en 04.30 uur in de ochtend. Het kabinet wilde in eerste instantie de avondklok laten ingaan om 20.30 uur. Maaltijden bezorgen valt onder de uitzonderingen en mag ook na 21 uur doorgang vinden. Wat heb je dan nodig?

Eten afhalen mag niet tussen 20.45 uur en 7.00 uur in de ochtend. Hotels of vakantieparken mogen wel gasten ontvangen, maar ook deze moeten zich houden aan de avondklok.
Mensen die zich wel buiten bevinden na de avondklok moeten over de juiste papieren beschikken. Dat geldt in onze branche naast maaltijdbezorgers bijvoorbeeld ook voor keukenpersoneel of hotelmedewerkers die na 21 uur van werk naar huis gaan.

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich donderdag 21 januari na acht uur debatteren achter de maatregel, mits die een half uur later zou ingaan dan de 20.30 uur die het kabinet had voorgesteld.

Avondklok
Niemand op straat tussen
21.00 uur - 4.30 uur
Update 23 maart:
het kabinet verlengt de avondklok tot 20 april
Op 31 maart start de avondklok om 22 uur

Verdere aanscherping van de maatregelen is het per direct inperken van bezoek thuis. Dit gaat van 2 naar 1 persoon per dag (boven de 13 jaar). Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.

Wat valt er onder ‘buiten’?

De regel is dat mensen tijdens de avondklok niet in de openlucht mogen zijn. Dat betekent dat u niet buiten mag zijn, ook niet in de auto of in de trein. Buiten zijn in eigen tuin of op het balkon mag wel. Wat mag niet:

  • buitenshuis zijn;
  • in uw eigen auto zitten;
  • in het OV zitten;
  • in de taxi zitten;
  • in bedrijfsmatig personenvervoer zitten.

Avondklok: maaltijdbezorging en keukenpersoneel

Wie tijdens de avondklok voor het werk buiten is, heeft een Werkgeversverklaring avondklok nodig. De werkgever geeft deze verklaring aan werknemers.

De horecaondernemer bepaalt als werkgever of en wie op straat moeten zijn tijdens de avondklok. Als dat zo is, geeft de werkgever op de Werkgeversverklaring avondklok aan dat iemand voor uw werk tussen 21.00 uur en 04.30  uur buiten moet zijn. Werknemer moeten daarnaast zelf nog de Eigen verklaring avondklok invullen. Bezorgers moeten beide verklaringen bij zich hebben.

Half uur extra

Een half uur extra geeft mensen volgens de Kamer net iets meer tijd om nog even buiten iets te doen in de vroege avond, zoals sporten, wandelen of boodschappen doen. Vooral voor jongeren, gezinnen en werkenden het uit. Een verzoek hiertoe van D66 werd gesteund door de meeste partijen.

Zowel kabinet als voorstanders willen eigenlijk geen avondklok, maar de gedachte is dat het toch mee kan helpen om een derde golf te voorkomen. Het Outbreak Management Team (OMT) denkt dat het tot een verlaging van de besmettingsgraad kan leiden van 8 tot 13 procent.