Avondklok: bezorgen van maaltijden mag ook na 20.30 uur

Avondklok: bezorgen van maaltijden mag ook na 20.30 uur

Als dit weekend de avondklok ingaat, mag het bezorgen van maaltijden ook na 20.30 uur doorgaan. Afhalen mag na 20.15 niet meer. Ook supermarkten moeten om 20.15 dicht.

Wanneer de avondklok precies ingaat, is afhankelijk van het debat in de tweede kamer. Dit zou woensdag plaatsvinden maar is verschoven naar donderdag.

Premier Mark Rutte kondigde de avondklok aan op woensdag 20 januari tijdens een persconferentie in de middag. Het bezorgen van maaltijden valt onder de uitzonderingen die geldt voor werk waarbij mensen zich op straat moeten begeven. KHN laat bij monde van voorzitter Rober Willemsen weten blij te zijn dat maaltijdbezorging onder de uitzonderingen valt. De brancheorganisatie pleitte daar eerder deze week al voor. 

Rutte liet tevens weten dat hij vrijdag verwacht meer duidelijk te hebben over de uitbreiding van de steunmaatregelen voor ondernemers.

Avondklok
Niemand op straat tussen
20.30 uur - 4.30 uur
De avondklok geldt tot woensdag 10 februari 2021 04.30 uur.

Verdere aanscherping van de maatregelen is het per direct inperken van bezoek thuis. Dit gaat van 2 naar 1 persoon per dag (boven de 13 jaar). Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.

De maatregelen worden verder aangescherpt vanwege toenemende zorgen over de Britse variant op het coronavirus. Mensen worden hier niet zieker van, maar dit virus is wel vele malen besmettelijker. De Duitsers voeren geen avondklok in, wel is daar de lockdown verlengd tot 15 februari.

Avondklok: wat mag nog wel

Met de invoering van de avondklok wil het kabinet het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegengaan, en daarmee besmettingen afremmen. Het is verboden om tijdens de avondklok zonder geldige reden op straat te zijn. Mensen mogen alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit is uitsluitend toegestaan:

  • In geval van een calamiteit;
  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
  • Als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
  • Als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit doet u in uw eentje.

Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een werkgeversverklaring tonen. Er staat een boete van 95 euro op het overtreden van de avond-klok regels.

Reisbeperkingen

Het kabinet treft ook extra maatregelen om de import van nieuwe varianten van het virus via reizigers tegen te gaan en het aantal reisbewegingen verder te beperken. Voor het Verenigd Koninkrijk geldt een vliegverbod en een aanmeerverbod voor veerboten voor passagiers. Het vliegverbod gaat ook gelden voor passagiersvluchten uit Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit vliegverbod geldt vooralsnog maximaal een maand, of tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers wettelijk is geregeld.

Fieldlabs komen er

Het kabinet heeft ondanks de invoering van strengere coronamaatregelen ingestemd met het organiseren van zogenoemde fieldlabs. Dat zijn praktijktesten om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen. De Fieldlabs worden in februari opgestart.
Bij onder andere twee voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling, een zakelijk congres en een concert wordt getest wat er gebeurt als één of meerdere basismaatregelen worden losgelaten. Doel is inzicht krijgen in de mogelijkheden om mensen veilig en verantwoord evenementen te laten bezoeken in de toekomst.