Gesponsord

'Samen laten we jouw koffierendement groeien'

'Samen laten we jouw koffierendement groeien'

In de horeca draait het om onderscheid. Mocca d'Or helpt ondernemers om van koffie een constante kwaliteitsbeleving te maken die gasten laat terugkomen. Niet alleen met uitstekende bonen, maar ook met kennis, training, begeleiding en innovatieve apparatuur. Q-grader en inkoopexpert Judith Konsten en Q-grader en topbarista Niels te Vaanhold vertellen hoe Mocca d'Or investeert in kennis, toekomstbestendigheid en rendement.

Judith keerde onlangs terug van een inspiratiereis naar Brazilië, waar ze onder meer Robusta-plantages bezocht in de Amazone. ‘Dit gebied kent meer uitdagingen met Robusta-bonen dan andere gebieden in de wereld,’ vertelt ze realistisch, ‘vooral vanwege de hoge luchtvochtigheid. Omdat we altijd openstaan om nieuwe mogelijkheden te verkennen, ben ik – nadat ik werd uitgenodigd – afgereisd naar Brazilië om met eigen ogen te zien hoe het er daar aan toe gaat.’

Veel blijkt af te hangen van de verwerking van de bessen, ontdekte ze. ‘Hoe snel deze worden gedroogd. Pakken plantages dat goed aan, dan kun je toch een goede kwaliteit koffiebonen afleveren. Ik heb dus gezien hoe het óók kan, en dat biedt perspectief. Voor ons én onze klanten.’

Koffie met een verhaal

Perspectief dat belangrijk is richting de toekomst, legt Judith uit, ‘waarin klimaatverandering onvermijdelijk is. Juist Robusta is namelijk verrassend toekomstbestendig. Meer dan de Arabicaboon, omdat ze beter tegen hitte kan. De plant is resistenter tegen ziekten, zoals koffieroest, en daarmee essentieel om de wereldwijde koffiemarkt stabiel te houden. Bovendien ontstaan er steeds meer initiatieven die Robusta verbouwen met respect voor natuur en biodiversiteit. In de Amazone wordt bijvoorbeeld gewerkt met agroforestry-systemen, waarbij koffie, noten en fruit samen groeien. Dat levert koffie op met een verhaal dat ondernemers kunnen doorvertellen aan hun gasten.’

Q-grader en topbarista Niels te Vaanhold en Q-grader en inkoopexpert Judith Konsten van Mocca d'Or.
Q-grader en topbarista Niels te Vaanhold en Q-grader en inkoopexpert Judith Konsten van Mocca d'Or.

Zekerheid over continuïteit en herkomst

Als inkoper ziet Judith dat de wereld van koffie verandert. ‘Niet alleen klimaatverandering, maar ook schommelende oogsten en strengere wetgeving maken de inkoop uitdagender dan ooit. Zo komt er een nieuwe EU-wet aan die voorschrijft dat koffie niet afkomstig mag zijn van ontbost gebied. Dat vraagt om extra transparantie in de keten en zorgvuldig bronnenonderzoek.’

Ook nieuwe oorsprongen komen in beeld, vertelt ze. ‘Een land als China bijvoorbeeld, ontwikkelt zich razendsnel in koffieteelt. Daar kijken we met interesse naar. Uiteindelijk draait het voor Mocca d’Or altijd om het vinden van kwaliteit, betrouwbaarheid en toekomstbestendigheid. We willen onze klanten niet alleen een lekkere kop koffie bieden, maar ook zekerheid over continuïteit en herkomst.’

We willen onze klanten niet alleen een lekkere kop koffie bieden, maar ook zekerheid over continuïteit en herkomst”

De nieuwste innovaties in koffiemachines

Terwijl Judith zich op de bonen richtte, dook Niels in de wereld van de apparatuur. Afgelopen maand bezocht hij The Host in Milaan, waar de nieuwste innovaties in koffiemachines werden gepresenteerd. Technologie ondersteunt de barista steeds beter, luidt zijn belangrijkste conclusie. ‘Machines worden slimmer, stabieler en efficiënter. Ze passen zichzelf automatisch aan en minimaliseren hiermee de foutmarge. Dat betekent constante kwaliteit, ook bij drukte of wisseling in medewerkers.’

Voor iedere horecazaak de juiste koffiemachine

Mocca d’Or werkt nauw samen met leveranciers als Nuova Simonelli en Victoria Arduino, bekend om hun innovatieve en ergonomische koffiemachines, en is hiervan de exclusieve dealer in Nederland. ‘Beide merken combineren slimme technologie met gebruiksvriendelijke ontwerpen die barista’s fysiek ontlasten’, zegt Niels. ‘Dat lijkt een klein detail, maar bij 500 kopjes per dag maakt dit enorm veel verschil.’

'Hoe constanter de maling, hoe beter de doorloop van de koffie. Investeer daarom in goede molens.’
'Hoe constanter de maling, hoe beter de doorloop van de koffie. Investeer daarom in goede molens.’

Mocca d’Or biedt voor iedere horecazaak de juiste optie: van instapmodellen tot de “Rolls Royce onder de machines” (Victoria Arduino, red.), die mee kunnen groeien met de zaak. ‘Vaak is het grootste verbeterpunt trouwens niet alleen de machine’, benadrukt Niels, ‘maar vooral de molen. Hoe constanter de maling, hoe beter de doorloop van de koffie.’ Zijn advies luidt dan ook: ‘Investeer daarom juíst in goede molens.’

Op de Horecava

In januari laat Niels namens Mocca d’Or de nieuwste modellen zien op de Horecava. ‘We hebben meerdere innovatieve machines ingekocht die het werk sneller, consistenter en duurzamer maken. Ik geef daar demonstraties, zodat ondernemers zelf kunnen ervaren wat het verschil is in snelheid, gebruiksgemak en smaak.’

Efficiënt, duurzaam én winstgevend

Nieuwe technologie is niet alleen een investering in kwaliteit, maar ook in rendement, benadrukt Niels. ‘Moderne koffiemachines verbruiken minder energie en bovendien spoelen de nieuwste modellen automatisch door tussen zetbeurten, waardoor de koffie beter smaakt.' Ook de koppeling tussen machine en molen maakt een groot verschil. ‘Hierdoor blijft de doorlooptijd constant en voorkom je afwijkingen in smaak. Zo zorgen we voor een koffieservice die soepeler draait, minder foutgevoelig is en dus winstgevender.’

Nieuwe technologie is niet alleen een investering in kwaliteit, maar ook in rendement”

Kennis delen

Bij Mocca d’Or draait alles om kennis delen. Judith: ‘Of het nu gaat om bonen, machines of de manier van zetten… we willen horecaondernemers helpen hun koffieaanbod én omzet te verbeteren. Ons doel is dat onze klanten snappen waaróm iets werkt. Daarom geven we trainingen, bieden we koffiemetingen aan en helpen we bij het kiezen van de juiste machine voor hun situatie. Zo groeien we samen richting een nóg betere koffiebeleving.’

Van plantage tot kopje: Mocca d’Or investeert continu in kwaliteit en innovatie. Door reizen naar oorsprong, het volgen van wereldwijde trends en het delen van kennis met klanten blijft het bedrijf een toonaangevende kennispartner voor de horeca.

‘Of het nu gaat om een nieuwe machine, koffiemolen of een verrassende koffieblend, we denken met ondernemers mee. Zodat zij hun gasten keer op keer kunnen verrassen met de perfecte koffie, van het eerste tot het laatste kopje.’

Dit artikel is gesponsord door Mocca d'Or.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.